2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Az előzetesből is összegyűjtötte az aláírásokat Czeglédy

Hír TV

2018. február 21., szerda 13:54, frissítve: szerda 19:47

A fideszes Hende Csaba után a jelenleg előzetesben ülő volt MSZP-s Czeglédy Csabának sikerült a leggyorsabban összegyűjtenie az országgyűlési választáson való induláshoz szükséges aláírásokat Szombathelyen – az ajánlásokat testvére adta le. Ha a helyi választási bizottság szerint is megvan az 500 hiteles aláírás, akkor képviselő-jelöltként már mentelmi jog illeti meg, vagyis szabadlábra kerülhet.

Czeglédy Csaba volt szocialista politikus korábban Botka Lászlót és Gyurcsány Ferencet is képviselte már. Június óta van előzetes letartóztatásban, a gyanú szerint egy egy bűnszövetkezet tagja. Ellene már kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás.

Most viszont független jelöltként indulna az országgyűlési választásokon Vas megye 1-es választókerületében. Levélben kérte a szombathelyiek támogatását, testvére pedig már le is adta a szükséges 500-at jóval meghaladó 721 aláírást a választási bizottságnál.

– A 106 egyéni választókerületben 87 kamupárt már jelezte, hogy elindul a választásion. Arra számítunk,. h 8 ezer felett lesz az egyéni jelöltek száma, nem tudunk mind a 8500-zal elszámolni, mi 58-cal számolunk,. Nincs vele dolgunk, nem mi indítottuk, nem mi kértük fel, nem mi segítettük őt összegyűjteni és továbbra sem fogunk vele kampányolni – nyilatkozta Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A Fidesz szerint Czeglédy szökni akar, erre használná a képviselő-jelöltséggel járó mentelmi jogot.

– Czeglédy Csaba visszaél a joggal és szökni akar. Ez egyszerűen felháborító. Látják, látjuk, így működik a maffiabaloldal. Lopnak, csalnak és azután még a törvényeket kijátszva le is akarnak lépni. Czeglédy a jelöltség mögé bújva akar lelépni az előzetesből, így akarja megúszni a börtönt, el akar szökni – fogalmazott Halász János Fidesz-szóvivő.

A Hír TV-nek nyilatkozó jogász szerint azonban nem ilyen egyszerű a kérdés. Szerinte Czeglédyt, amint hivatalosan is képviselő-jelölt lesz, megilleti ugyan a mentelmi jog, ám ha az ügyészség úgy ítéli meg, kérheti ennek felfüggesztését.

– Jelöltségtől megilleti a mentelmi jog, ha jelölt ez onnan megilleti, megszüntetik az előzetes letartóztatását, kijön a börtönkapun és még felmerülnek a szökés és elrejtőzés feltételei, akkor kérhetik hogy függesszék fel az ő mentelmi jogát. Magyarul kisétál és abban a pillanatban azt mondják hogy esetlegesen mégis felfüggesztik a mentelmi jogát – mondta el Varga István ügyvéd.

A helyi választási bizottság várhatóan pénteken ül össze, így a Czeglédy által leadott ajánlásokat is akkor hitelesíthetik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!