2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

A taktikai szavazók körében is erős a Jobbik a nagykátai körzetben

Hír TV

2018. március 31., szombat 08:00, frissítve: szombat 12:43

A preferenciával rendelkező választók 47 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP jelöltjére, Czerván Györgyre Pest megye 9. számú választókerületében. A második legerősebb jelölt, Bozsik József a Jobbik színeiben a jelöltet választani tudók 33 százalékának a támogatását tudhatja maga mögött – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet közölt.

A kutatás adatai alapján Bozsik József támogatói között jelentős arányban taktikai szavazók is mérhetők, de jól szerepel a pártválasztást tekintve bizonytalanok körében is. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Török Zsoltra 14 százalék szavazna. Az LMP jelöltje mindössze 2 százalékon áll, míg az egyéb jelöltekre összesen 4 százalék voksolna.

A 2014-ben Czerván György az érvényes szavazatok 50,2 százalékával szerzett mandátumot, míg a második helyen a Jobbik jelöltje, Csanádi Gábor Ferenc végzett 24,9 százalékos támogatottsággal. A baloldali összefogás jelöltje, Baja Ferenc 19,6 százalékot szerzett, az LMP jelöltje, Mikus Csaba pedig 2,9 százalékon végzett.

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz–KDNP 26 százalékon áll, míg a Jobbikra a jogosultak 15 százaléka voksolna. Az MSZP–Párbeszéd mindössze 5, a DK 4 százalékon áll. Az LMP-re 2 százalék szavazna, míg az Együttnek, az MKKP-nak és a Momentumnak nincs a választókerületben mérhető támogatottsága.

A választókerületben egyébként magas, 27 százalékos a szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya. Jelentős, 15 százalékos azoknak az aránya is, akik bár szavaznának, titkolják preferenciájukat.

A pártot választani tudók 48 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 28 százaléka pedig a Jobbikra voksolna, míg az MSZP–Párbeszéd a kategóriában nem éri el a 10 százalékot, csupán 9, a DK pedig 7 százalékon áll. A választókerületben az LMP-nek 4 százalékos támogatottsága van, míg a Momentum, az MKKP és az Együtt 1-1 százalékon áll.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 27-től március 29-ig zajlott a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvétel számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) történt.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!