2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

A Jobbik jelöltje is esélyes Hende Csaba ellen

Hír TV

2018. március 14., szerda 13:00

Balassa Péter messze a legerősebb ellenzéki jelölt, és az egyetlen, aki szoros versenybe tud kerülni Hende Csabával szemben. A Közös Ország Mozgalom felmérésének adatai a Hír TV Online-on.

A Jobbik jelöltje is verheti Hende Csabát a Vas megyei 1-es választókerületben, de ehhez még össze kellene fognia az ellenzéknek, hogy egyelőre rejtett tartalékaikat is mozgósítsák. Ugyanis a Közös Ország Mozgalom által készített felmérés szerint Balassa Péter egymaga most csak 33 százalékot szerezne a fideszes jelölttel szemben, mellette az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Nemény András is esélyes, ő 35 százalékot kapna a korábbi miniszter ellen. Harmadik helyen Németh V. Ákos áll az LMP-ből, végül pedig a momentumos jelölt áll a rangsorban, ő 15 százaléknyi voksot kapna.

Varga Tamás, az Együtt jelöltje végül nem indul a választáson, a Momentum pedig az utolsó pillanatban lecserélte jelöltjét, ám a két politikus és pártjuk elhanyagolható támogatottsága miatt ez érdemben nem befolyásolja a kutatás következtetéseit.

 

Ha minden ellenzéki elindulna a kerületben, akkor Hende 43 százalékkal vinné a körzetet. Nemény 23, Balassa pedig 20 százalékot kapna. Németh népszerűsége 8 százalékon áll, a Momentum jelöltje 3 százalékot kapna.

Akkor válik a kép kedvezőbbé a jobbikos Balassa számára, ha a Közös Ország Mozgalom oldalán bemutatott indirekt becslést vesszük figyelembe, amely az egyelőre még határozatlan vagy jelöltrangsorukat titkoló megkérdezetteket is elosztja a jelöltek között aszerint, hogy egyebekben inkább egyik vagy másik párt támogatóira jellemző válaszokat adtak-e a pártrokonszenveikre vonatkozó és más kérdéseknél. Ha ezeket az eredményeket nézzük, akkor Balassa messze a legerősebb ellenzéki jelölt, és az egyetlen, aki szoros versenybe tud kerülni Hende Csabával szemben.

Az adatfelvétel 2018. február 2. és február 24. között – tehát még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt – zajlott le, 1000, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva érheti el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!