2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

A győztes mindent visz az igazságtalan választási rendszerben

Hír TV

2018. április 9., hétfő 15:19, frissítve: hétfő 16:19

Igazságtalan a jelenlegi választási rendszer, mert a győztes mindent visz – a Hír TV által megkérdezett politikai elemző szerint. Böcskei Balázs szerint 2010-ben, a választási törvény módosítása előtt ekkora fölénnyel nem nyert volna a Fidesz.

„Győztünk, Magyarország ma nagy győzelmet aratott” – így összegezte a Fidesz újabb kétharmadát Orbán Viktor. A régi-új miniszterelnök hozzátette: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett.

A Fidesz teljhatalomban kormányozhat a következő négy évben. Két módon lehetett a parlamentbe juttatni képviselőt. Egyéni jelöltként: itt az jutott be, aki a legtöbb szavazatot kapta. Az a jelölt, amelyik viszont nem nyert, annak a szavazata rákerül pártjának országos listájára. A másik szabály, hogy ha nyert a jelölt, de a szavazatok nem voltak szükségesek a győzelemhez, akkor a többletszavazata rákerül töredékszavazatként a kompenzációs listára, és ebből számítják az összes szavazatot.

A mandátumokat pedig úgy osztják ki, hogy összeadják a pártok listás és a töredékszavazatait, az összegeket elosztják, eggyel, kettővel, hárommal és így tovább 15-ig. Az így kapott táblázatban megkeresik a legnagyobb számot, és amelyik pártnak az oszlopában az található, kap egy mandátumot.

„Azt látjuk, hogy a Fidesz hatalmas töredékszavazat-béli mennyiséget szerzett, hiszen nagyon sok kerületben akár ötven fölött, sőt, van, ahol 60 százalékkal is képes volt nyerni, és most egy egyszerű példát nézve, hogyha mondjuk 55 százalékot szerzett, és a második helyezett mondjuk 25-30 százalékkal végzett, akkor az 55 és a 30 százalék közötti különbség nekik a töredékszavazatként átáramlott erre a listára” – fogalmazott Kiss Ambrus politikai elemző.

Ráadásul a győztest is kompenzálja a jelenlegi választási rendszer, azaz, míg a választási törvény 2012-es módosítása előtt a győztes a legtöbb szavazatot kapó párt lett, addig 2014-ben és a mostani választásnál is a győztes kapott még plusz töredékszavazatokat.

„Igazságtalanná teszi a választási rendszert abból a szempontból, hogy a győztes nem egyszerűen csak megkapja a mandátumokat, a győztes mandátumot, az azzal járó szavazatszámot, hanem egyúttal még a győztes kompenzáció révén, az továbbra is felmegy a listára. Így a második helyezettnek a töredékszavazata úgy, abban a formában nem érvényesül” – magyarázta Böcskei Balázs, az Idea Intézet elemzője.

Összesen 3,7 millió voksot kapott a Fidesz, ebből 1,2 millió, azaz majdnem a harmada a töredékszavazat volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!