2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Összeérnek a gyümölcsök

Hír TV

2018. június 22., péntek 13:25

Tavaly még úgy tűnt, hogy hosszútávra szóló, konszenzusos megállapodás jött létre a meggytermelők és a felvásárlók, feldolgozók között az átvételi árról. Az idén viszont gyorsan újrakezdődött a kötélhúzás. Molnár Gábor a termelők szövetségének elnöke a számokat sem hajlandó kimondani, mert – szerinte – azok „ szégyenletesek”.

Összeérnek ebben az esztendőben a gyümölcsök. A cseresznye szezon és a sárgabarack érése között a korábbi években legalább 2-3 hét szokott eltelni. Most még a fákon vannak az utolsó cseresznye fajták, de már érik a barack. Ez utóbbi lekvár alapanyagból az idén kevés lesz, mert az ültetvények nagy része a mínusz 20 fokos, illetve még annál is hidegebb márciusi fagyban nem tudta megőrizni a termését.

A szokatlan időjárás az üvegházban tartott vágott virágok életére is hatással van. A termelők nem hagyatkozhatnak csak a számítógépekre az üvegházi berendezések vezérlésénél, hanem gyakran be kell avatkozni a tulajdonosnak is. Zsombón egy minigerbera ültetvényen forgattunk.

Közeledik június 28-a, a Mosollyal a virágért akció napja. Aki közterületen egy cédulával talál csokrot, avagy éppen cserepes növényt, az magával viheti, mégpedig ingyen. Az „adományozók” legfeljebb egy virágos szelfit kérnek cserébe.

A Soroló június 16-i adása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!