2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Őszintén: Gyermekszínészből űrkutató

Hír TV

2019. április 26., péntek 19:19

Önkormányzati képviselő, alpolgármester és miniszterelnöki biztos. A Hír TV Őszintén című műsora ezúttal Ferencz Orsolyát mutatta be. A politikus szakmai sikerei mellett, vagy éppen azon túl is élete fő művének éppen gyermekeit tekinti. Az Őszintén műsorából az is kiderül, hogy az űrkutató gyermekszínészként kezdte pályafutását.

Dr. Ferencz Orsolya önkormányzati képviselő, alpolgármester és miniszterelnöki biztos nyolcadik kerületi irodájában járt a Hír TV Őszintén stábja. A négygyermekes családanya, aki eredetileg villamosmérnöknek tanult, ma kizárólag a köz ügyeivel foglalkozik, legyen az a közgyűlés, vagy a világűr. De ereszkedjünk vissza a földre, a budapesti – ahogy mondani szokás – „nyolckerbe”, ami ma a főváros egyik legkiválóbb, pontosabban legaktívabb kerületének számít. 

Ferencz Orsolya állítja, szinte minden megváltozott, amióta a kerület képviselője. A rendőrség adatai szerint javultak a bűnözési statisztikák, a vagyon elleni bűncselekmények száma drasztikusan csökkent.

Az sem egy utolsó szempont, mondta el a képviselő, hogy a nyolcadik kerületben van a felsőoktatási intézményeink egy jó része, meg a híres bulinegyed, ami nagyon népszerű, főleg a külföldiek számára, de sok bosszúságot is okozott a helybélieknek. Arra a kérdésre, hogy milyen kerületet szeretne Ferencz Orsolya úgy válaszolt: egy 21. századi belvárost, amiben dolgozni is jó és tanulni is jó.

„Szeretnénk, hogy ebben a kerületben jó legyen élni”

Ehhez nap mint nap küzdeni kell, mind képviselői, mind pedig alpolgármesteri minőségben – mondta el Ferencz Orsolya. Meggyőzni, főleg ellenzéki képviselőket arról, hogy egy irányba szavazzanak egy közös ügyért, sokszor lehetetlen feladat.

Ferencz Orsolya 1996-ban doktori címet, 2000-ben pedig PhD-fokozatot szerzett, ezért kiérdemelten az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének főmunkatársa. Kutatási témái közé tartozik többek között a magnetoszféra és az égitestek elektromágneses környezetének vizsgálata, illetve az űridőjárás. A világűr titkai már gyermekkorában izgatták, ami nem csoda, hiszen édesapja volt az, aki 1965-ben elindította a Műszaki Egyetemen az űrkutatási diákkört. Ferencz Orsolya olyan eszközök gyártásában vesz részt, amelyek több tízezer méter magasságban kell, hogy működjenek.

Gyermekkorában sokféle területen próbálkozott. Volt gyermekszínész, a Tündér Lala magyar tévésorozatban szerepelt, Ő volt Lala barátnője. Politikus és űrkutató helyett lehetett volna híres színész is, de mégsem ezt a pályát választotta. 

"Nagyon sok minden szükséges ahhoz, hogy valaki tényleg igazán nagy színész legyen és nem vagyok arról meggyőzve, hogy ez nálam mind összeállt volna." 

Hozzátette gyerekként meghatározó élmény volt számára, hogy abban a közegben lehetett. 

A művészi adottságot gyermekei is örökölték, középső leánygyermeke, Júlia zongorázik és saját darabot is előadott a Hír TV Őszintén stábjának. A négygyermekes családanya két nagyobb lánya egyébként orvosi pályára készül, Mária már orvostan hallgató. Mindkét lányt érdekelte édesanyjuk területe, az űrkutatás, még ismeretterjesztő előadásait is meghallgatják, de ahogy Mária a Hír TV-nek elmondta, az emberi test működése jobban érdekelte.  

"Számomra egy nagy példakép"

- mondta édesanyjáról Erhardt Júlia Krisztina. Hozzátette, mennyire büszke rá, hogy milyen sok területen kimagasló a teljesítménye és reméli örökölte tőle és előbb-utóbb valamiben hasonlítani fog édesanyjára. 

Ferencz Orsolya azt vallja, hogy mindennek megfelelni nem egyszerű, hiszen négygyermekes családanya, ami önmagában is nehéz mesterség. Szakmai sikerei mellett, vagy éppen azon túl is élete fő művének éppen gyermekeit tekinti. 

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!