2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Balog Zoltán: Akkor érek fel a csúcsra, amikor újra visszatérek az egyházba

Hír TV

2019. június 14., péntek 20:25

A Hír TV Őszintén című műsorában Balog Zoltán mesélt barátságról, csínytevésről, politika és hit kapcsolatáról Turda Adriennek.

A műsorban ellátogattunk Balog Zoltán egykori alma materébe a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába, ahol fiatalkori élményeit elevenítette fel:

Annak idején az egyetlen református iskola volt az egész keleti blokkban, volt bennünk egy nagyon erős elittudat, hogy mi mások vagyunk, mint a környezetünk. Egyfajta elnyomásban, plusz figyelemben részesültünk az állambiztonság részéről. Másrészt pedig büszkék voltunk arra, hogy a keresztény hit református alakja áll életünk középpontjában és ilyen módon neveltek bennünket a tanáraink is. Jó felkészítő volt az életre.

„Tudtuk, hogy a hitnek súlya van, értéke van és ezért meg kell küzdeni a világban, mert ezt nem nézik feltétlenül jó szemmel.”

- emlékszik vissza a református lelkész.

Megnéztük Balog Zoltán egykori kollégiumi szobáját is, ahol nyolcadmagával élt annak idején, felidézte nekünk a csínytevést, amiért elbocsájtották.

Szemben a kollégiummal állt a pártház, amelynek tetején egy neon vöröscsillag világított. Mindig két fegyveres munkásőr védte, kibékíthetetlen ellentét volt az utca két oldala közt. Az ablakot sem volt szabad kinyitni, se kihajolni, nehogy provokációnak tekintsék. A vörös csillag bántó fényét egyszer megelégelve, érettségi előtt tiltakozásból a nyitott ablakban elkezdte furulyáján játszani a székely himnuszt, ami tiltott nóta volt. Egy barátja pedig teli torokból énekelve csatlakozott. Még aznap vonatra ültették és csak érettségizni jöhetett vissza, most már tudja, ez szeretetből, az ő védelmében történt.

Mára hagyománnyá vált, az elsősök beavatásakor, hogy ennek az esetnek az emlékére minden elsős diáknak meg kell tanulnia a székely himnuszt.

Turda Adrienn felvetésére, hogy a politikusi pálya és a lelkészi hivatás, hogy fér meg egymással, elmondta:

A két dolog ott tartozik össze, hogy az ember test és lélek. A politika elsősorban materiális dolgokért vállal felelősséget. Legyen gazdasági növekedés, legyen egy erősödő ország. Az egyház pedig a lelkekért vállal felelősséget. Azonban egy kormánynak is felelőssége van a lelkekért és a szellemért, hogy milyen az oktatás, mit tanítunk arról mi miért vagyunk magyarok, honnan jövünk, hová tartunk, mik a nemzeti dicsőségeink, kudarcaink. Ezt megtanítani egy szellemi, lelki kérdés, tehát a test a lélek és a szellem egybe tartoznak. Az ember, ha megpróbál mindkettőért felelősséget vállalni akkor lelki pásztorként is lesz szociális, kulturális és lelki felelőssége.

Majd a Hold utcai templomba látogatunk, ahol az egykori miniszter ma is büszkén ölti fel a palástot Istentisztelet előtt. A '80-as évek eleje óta tart Istentiszteletet ebben a templomban. Zárószóként elmondta,

Ma a közösségek felbomlása, a gyökértelenség nagyon nagy veszélyt jelent a lelkünkre, nem tudjuk hová tartozunk, nem tudjuk kik az igazi barátaink, kik az igazi szövetségeseink. Nem tudjuk ki az a jó vezető aki valóban a mi érdekünkben kormányoz, politizál, hanem van egy tanácstalanság. Mint ahogy a szél fújja a nádast, hol ide, hol oda, és ott vagyunk a plázákban és vásárlással töltjük be az életünket, de ezzel csak az ürességet növeljük. Az igazi tartalom az lelki, szellemi természetű, ezért fontos, hogy a hit, a vallás ott legyen az emberek életében, mert közösséget formál és felnőttségre tanít bennünket, hogy meg tudjuk ítélni, hogy mi a jó és mi a rossz.

Hír TV 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!