2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Szentesi-Zöldi László: Európában megroppant valami

Hír TV

2019. június 9., vasárnap 20:56

Hol kezdődik és hol ér véget Európa? Hova vezethet a puhaság diktatúrája? Hogyan védhetjük meg mégis alapvető értékeinket? És mit jelent egyáltalán európainak lenni? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Hír TV Nyolcas című műsorából, ahol ezúttal G. Fodor Gábor műsorvezető vendége Szentesi-Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa volt.

Olyan korszakfordulóhoz érkeztünk, ahol néhány éven belül választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy az általunk megismert eddigi Európa végleg eltűnik-e, avagy sikerül megmenteni az örökségét – jelentette ki Szentesi-Zöldi László. A Magyar Demokrata főmunkatársa a Notre-Dame leégését isteni jelként fogta fel, amely arra figyelmeztet, hogy nem elég foglalkozni valamivel, sőt cselekedni, de a tetteinkért vállalnunk kell a következményeket.

A kontinens romlása -eszmetörténeti alapon- a felvilágosodás kezdetéhez köthető, mert néhányan ebben az időszakban gondolta úgy néhány ember, hogy a katolikus egyházzal szemben valami újat kell nyújtania, illetve az egyéni jogokba kell kapaszkodnia. Szentesi-Zöldi László szerint később ez volt a modern, gyilkos ideológiák alapja is. Jelenleg rengeteg tiltás veszi körül az embereket, amely a politikai korrektség rendszere. Azok, akik ezt erősítik, azt propagálják, a szabadság miatt teszik.

G. Fodor Gábor a beszélgetés folyamán visszakanyarodott Európa pilléreihez, amelyek ma megkérdőjeleződni látszanak a műsorvezető szerint. Ilyen pillér elsősorban a nemzet fogalma is, amivel kapcsolatban adja magát a kérdés: meghaladható a ,,nemzet”?

Szentesi-Zöldi László szerint két út van: a nemzetek önszerveződése és a birodalmak kategóriája. Utóbbival kapcsolatban a Magyar Demokrata főmunkatársa kijelentette:  a birodalmak elmúlnak, az intézményrendszerek változnak, de amennyiben a történelmi tapasztalatainkra hagyatkozunk, beláthatjuk, hogy a nemzeti kötelék mindig erősebb.

Teljes adás:

Hír TV