2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Híradó 07:00

Schiffer András: Magyarországon több trauma pakolódik egymásra

Hír TV

2019. november 10., vasárnap 21:00

Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP társalapítója beszélgetett G. Fodor Gáborral többek között az ország politikai helyzetéről, a magyarságot ért traumákról és a klímaváltozásról is.

A rendszerváltás idején ismerte meg Gyurcsány Ferencet. Egyetemi évei alatti aktív politizálásakor nagy népszerűségnek örvendett az egyetemisták körében, részben azért, mert az LMP-nek volt egyfajta megbecsültsége. Kezdetben ezekről mesélt az LMP társalapítója A Nyolcas című műsorunkban.

„Én soha nem gondoltam azt, hogy a politikának ne lennének bizonyos, több ezer éves vastörvényei. Soha nem gondoltam azt, hogy ezeket a vastörvényeket meg lehet változtatni. Amikor én elfogadtam azt, hogy a pártunknak a neve az lesz, hogy Lehet Más a Politika, én nem arra az illúzióra gondoltam, hogy akkor ki lehet szakadni a társadalmi közegből, illetve ezeken a több ezer éves logikai törvényszerűségeken erőszakot lehet tenni. Hanem valóban komolyan gondoltam azt, hogy ez a mondat, ez nem más, mint az ezredfordulón indult globalizációkritikus világmozgalom jelszavából, hogy Lehet Más a Világ, származtatott ígéret. Ezt rajtam kívül nem sokan gondolták az az igazság – az LMP-n belül.”

- jegyezte meg Schiffer András, az LMP társalapítója.

Nyugat-Európa polgári fejlődése, a közel száz éves, egymást feldolgozatlanul követő traumák sora, sajnos szintén olyan dolgok, melyek hatással vannak országunkra. A műsorvezető G. Fodor Gábor meg is kérdezte: Melyek a mi traumáink?

„Most ha csak a huszadik századot nézed, ugye van a trianoni sokk, övezve vörös és fehér terrorral. Azt gondolom, hogy egyikről sem helyes megfeledkezni. Majd van a második világháborúnak a kataklizmája, benne a holokauszttal. Utána ott van a kommunista terror, az ávós terror, az ’50-es évek és ott van ’56. Ezek így pakolódnak egymásra, ráadásul ugye arról szokás megfeledkezni, az utóbbi 30 évben, hogy ami az ’56-ot követő megtorlás után van, az nem pusztán boldog békeidők és a konszolidált, boldog Kádár-kor, a puha diktatúra. Sokkal enyhébben és kevésbé kibeszélten, de ott is egyéni tragédiák, megnyomorítások sorakoznak egészen a ’80-as évek végéig.”

- foglalta össze Schiffer András az utóbbi évszázad magyarokat ért jelentősebb traumáit.

A különböző politikai erők között hangsúlybeli különbségek voltak mindezek kapcsán, főként Trianont illetően. A műsorvezető emellett Wass Albertről és az 1990 után előkerülő magyar politikai elitről is kérdezte Schiffer András véleményét.

A műsor második felében a kapitalizmusról és a globalizációról is hallhattunk érdekességeket.

„Nem lehet úgy a magyar gazdasági, politikai rendszerről úgy kritikát mondani, hogy közben vakok és süketek vagyunk arra, ami globálisan történik.”

- jegyezte meg az egykori országgyűlési képviselő.

Többek között a klímaválság, az ökológiai válság, az egyén, a vállalatok, az országok, és a rendszer felelőssége is szóba kerültek a műsorban.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!