2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Orbán Balázs: A jövőnek kell kormányozni

Hír TV

2019. július 7., vasárnap 20:54

A politika a gondolattal kezdődik, de miért van több gondolat a magyar politikusok fejében, mint a brüsszeli bürokratákéban? Jelent-e ez versenyelőnyt, amikor meg kell vívni a csatákat? És hogyan lehet intellektuálisan erősíteni a kormányzáshoz szükséges háttértudást? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk A nyolcasból. G. Fodor Gábor vendége Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt.

Nem lehet a mának kormányozni, csak a múltból kiindulva, a jelen problémáit megoldva a jövőnek kell kormányozni Orbán Balázs szerint. Egy igazi államférfinak ezt tudnia kell. A közelmúltban apává váló politikus szerint akár van valakinek gyermeke, akár nincs, szem előtt kell tartania, hogy az ország korábban is létezett és a jövőben is létezni fog.

Az államtitkár erről a migrációval kapcsolatban is beszélt, mint mondta, szervezett folyamatról van szó: a jogrendszer és a kommunikáció támogatja az illegális bevándorlók Európába áramlását. Ennek ellenszereként paradigmaváltásra van szükség a miniszterhelyettes szerint.

A stratégiai államtitkár G. Fodor Gábor kérdésére is válaszolt, amely arra vonatkozott, hogy hogyan kell elképzelni a kormányzat mögött álló intellektuális bázist. A miniszterhelyettes szerint a munkája lényege, hogy nem csak a napi politikával kell foglalkozni, hanem azzal is, hogy merre tart a világ, ismerni kell a trendeket és konfliktusokat.

Orbán Balázs arra is kitért, hogy Nyugat-Európában a hatalom megtartása vált céllá, ennek érdekében intézik a politikát. Valójában a hatalomnak azonban nem célnak kellene lennie, hanem eszköznek, amit az emberek jólétének és biztonságának érdekében használnak.

Teljes adás:

Hír TV