2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Farkas Örs: Ezt a konzultációt is meg fogja támadni a hazai és a nemzetközi ellenzék

Hír TV

2020. február 16., vasárnap 20:30

Március közepén indul a nemzeti konzultáció. Immár 9. alkalommal kéri ebben a formában az emberek véleményét a magyar kormány. Mik lesznek a mostani konzultáció legfontosabb kérdései? - többek között ezt is megtudhattuk a Nyolcasból. G. Fodor Gábor vendégével, Farkas Örssel a Kormányzati Tájékoztatási Központ frissen kinevezett szóvivőjével rendhagyó hétértékelőt tartott, melyben szó volt a magyar miniszterelnök berlini látogatásáról, a balatonfüredi kihelyezett frakcióülésről és az országértékelő is terítékre került.

„Az elsődleges feladatom minden a kormányzathoz kötődő ügynek a nyilvánosság elé tárása és a kormányszóvivő asszonnyal paralel, illetve együttműködve igyekszünk minél szélesebb körben és a lehető legalaposabban tájékoztatni a közvéleményt. Az ő munkáját segítem, illetve nyilván az engem megbízó miniszternek a munkáját segítem.”

- jegyezte meg feladatairól a beszélgetés elején Farkas Örs.

Az elmúlt években főként elemzőként vett részt a politikai életben, most azonban egy másmilyen szerepben igyekszik hasonlóan helytállni a Kormányzati Tájékoztatási Központ frissen kinevezett szóvivője.

„Németország Magyarországgal való viszonya nagyon sok szempontból hangsúlyos.”

- folytatta beszélgetését Farkas Örs G. Fodor Gáborral az Európai Unió, valamint a tagállamok helyzetét elemezve.

Az Európai Unió erőviszonyai a britek kilépésével megváltoztak. Ez az erőviszony a forrásokban és azok elosztásában egyaránt megmutatkozhat. Ezzel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője:

„Ezek a szempontok, amik számunkra fontosak, nem csak nekünk fontosak és nyilván ezt a vitát lefolytatják azok a tagállamok is, európai vezető politikusokkal. Orbán Viktor ezt most tette meg Angela Merkellel. Én azt gondolom, hogy a magyar kormány álláspontja viszonylag régóta világos ebben a kérdésben és éppen ezért mondjuk Orbán Viktor nem árult el túl sok újdonságot Angela Merkelnek. Abban bízunk, hogy együttműködve ezekkel az országokkal, szövetségest találva velük meggyőzhetőek azok a tagállamok, akik mondjuk mást gondolnak.”

- fejtette ki Farkas Örs, majd folytatta gondolatait.

„A migrációval való kérdése a német kormánynak az elmúlt öt évben az szerintem nagy mértékben járult hozzá az ottani instabilitáshoz. Miután Orbán Viktor egy eléggé határozott álláspontot képvisel, szerintem Angela Merkelnek még – nyilván nem a belpolitika teljes rendezéséhez, de – a véleményének a megerősítéséhez segítség a magyar miniszterelnökkel való találkozás. Erre már láttunk példát adott esetben ugye az elmúlt évben, amikor ő látogatott Magyarországra, ugye Sopronba.”

Az Európai Unió, Németország ügyeit követően Berlinről Balatonfüredre helyeződött át a beszélgetés a kihelyezett frakcióülés kapcsán. Majd a közelgő, immár kilencedik nemzeti konzultáció is szóba került.

„Ez lesz a kilencedik alkalom, hogy a magyar kormány az emberek véleményét ilyen formában kéri. Ne legyen afelől kétségünk, hogy ahogyan az eddigi konzultációkat, ezt a konzultációt is meg fogja támadni a hazai és a nemzetközi ellenzék.”

- fogalmazott Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, majd Orbán Viktor miniszterelnök 22. évértékelő beszédéről is tett említést.

„Az évértékelőnek azért fontos szerepe van a magyar politikában, - nem véletlen, teszem hozzá, hogy ma már nem csak Orbán Viktor, hanem az összes vezető párt, vezető politikusa szokott évértékelőt tartani, legutóbb éppen Gyurcsány Ferenc – de nyilván ez alapvetően meghatározza a politikai közösség legfontosabb céljait, mondjuk az elkövetkezendő egy évre. Persze egy visszatekintés is, ráadásul ne felejtsük el, hogy Orbán Viktor 2020-ban már tizedik éve fog kormányozni, ami azért lehetőséget ad arra, hogy egy évtized lezárásával ezt értékeljük is.”

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!