2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

A nyolcas: Sértik a magyarok igazságérzetét a kártérítési perek

Hír TV

2020. február 2., vasárnap 20:35

A Hír TV A nyolcas című műsorában G. Fodor Gábor Budai Gyulával a börtönbiznisz múltjáról és jelenéről, a kormány és a lakosság igazságérzetéről valamint beszélgetett.

„Az Orbán-kormány elmúlt tíz évéhez a politikai igazságérzet adja a kulcsot. A miniszterelnök az év eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy az a cél, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, ahol az emberek igazságérzete sérül”

– vezette fel a beszélgetést G. Fodor Gábor műsorvezető.

Budai Gyula erre azt felelte, hogy a Fidesz-frakcióban az ő igazságérzete a legnagyobb, ezért is szolgálhatott elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosként 2010 és 2012 között. A börtönbizniszt illetően kiemelte, hogy számára erkölcsileg és morálisan elfogadhatatlan, hogy azok az emberek kapjanak kártérítést, akik élet- vagy vagyonellenes, illetve erőszakos bűncselekményt követtek el. Budai Gyula megjegyezte, hogy ügyvédi és ügyészi praxisa alatt bejárta az ország összes börtönét, így személyes tapasztalata alapján mondhatja azt, hogy a fogva tartás körülményei a kártalanítást nem indokolják.

A politikus kiemelte, hogy napjainkra a kártérítési ügyekből egy üzletág nőtt ki, Soros György hálózatához tartozó ügyvédek sora telepedett rá az elítéltekre, és általuk óriási jövedelemre tettek szert.

A legnagyobb hasznot Magyar György ügyvédi irodája zsebelte be. A fideszes képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártérítési perek ezen fajtája nem igényel jogi képviseletet. Ennek ellenére a Helsinki Bizottság 2015-ben a fogva tartottaknak formanyomtatványt is kiadott.

G. Fodor Gábor az elhangzottakat követően azt a kérdést tette fel, hogy helyes-e az, hogy a kormány be akar avatkozni ebbe a folyamatba. Erre Budai Gyula azt válaszolta, hogy erre mindig három számmal válaszol:

jelen állás szerint 12 ezer ilyen pert indítottak a magyar állam ellen, eddig több mint 10 milliárd forintot kellett kártérítés címen kifizetni, és a megítélt összegek 70 százaléka ügyvédi letéti számlákra vándorolt.

Ugyanakkor ritkán hangzik el, hogy mi a helyzet az áldozatokkal, nekik az említett összegekből egymilliárd forint ha jutott az elmúlt évek alatt. Tehát óriási a kontraszt – derült ki a beszélgetésből.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!