2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Hírvilág: Külpolitikai konfliktusok, szerte a világban

Hír TV

2020. február 23., vasárnap 19:55

A koronavírus okozta nehézségek, a német belpolitikai válság, a közelgő amerikai választások és a sáskajárás sújtotta Dél-Szudán is témáink közé tartoztak.

Konfliktust okozott a koronavírus-járvány Ukrajnában. Tiltakozók támadtak a Kínából kimenekítetteket szállító buszokra. A tüntetők kövekkel dobálták meg a Vuhanból hazatérőket. Eközben a világon a harmadik legnagyobb járványgóc lett Dél-Korea, ahol már 150-nél is több embernél mutatták ki a vírust. A dél-koreai miniszterelnök ezért vészhelyzetet hirdetett. Világszerte több mint 75 ezer fertőzöttről tudnak, és a járványban meghaltak száma meghaladja a 2200-at.

Az egész Európára kiható német belpolitikai válság és a közösségi portálok befolyása. Ezek is szóba kerültek az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Felszólalt a Facebook vezérigazgatója és Angela Merkel napokban lemondott szövetségese.

A németeknek tartózkodniuk kell a kirekesztés és a rágalmazás nyelvezetétől, amely az erőszak előtt tárja ki a kaput - ezt mondta Frank-Walter Steinmeier csütörtök este több tízezer ember előtt, akik a szerdai hanaui vérengzés áldozataira emlékeztek. A német ügyészség szerint egy rasszista beállítottságú német férfi lelőtt kilenc migrációs hátterű embert, további hatot pedig megsebesített. Felkavaró történet következett.

Migránsok egy nagyobb csoportja tört ki az egyik boszniai befogadótáborból. A csaknem száz bevándorló a Velika Kladusa melletti táborból a közeli horvát-bosnyák határátkelőhöz indult. Kisebb dulakodás is kialakult a bosnyák rendőrök és a főként pakisztáni és bangladesi menedékkérők között.

Már több mint 900 ezren menekültek el Észak-Szíriából a harcok elől. Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget a térségben. A szír kormányerők Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták a felkelőktől. Bassar el Aszad elnök azt ígérte, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg fel nem szabadítják a közel-keleti ország egész területét. A szíriai háború diplomácia feszültséget okozott Moszkva és Ankara között. Az oroszok a kormányerőket támogatják, a törökök pedig a felkelőket.

Megszakadtak a líbiai béketárgyalások, miután a tripoli kormány felfüggesztette részvételét. Az egységkormány azután jelentette ezt be, hogy rakétatámadás érte a főváros második legnagyobb kikötőjét. Az akcióban három ember meghalt.

Kevesebb mint 9 hónappal az amerikai elnökválasztás előtt egyre csökken a demokrata elnökjelölt aspiránsok száma. Jelenleg 8-an küzdenek a jelöltségért. Az amerikai elnök szerint hiába harcolnak, úgyis ismét a republikánusok győznek a voksoláson. Az Egyesült Államokban november 3-án tartják az elnökválasztást.

Az éhínségtől sújtott Dél-Szudánt is elérte a rekordméretű kelet-afrikai sáskajárás. Az egyiptomi vándorsáskák a világ legpusztítóbb élőlényei közé tartoznak. A mostani invázió mintegy 13 millió ember élelem-ellátását fenyegeti.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!