2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hírvilág: Krízis a görög-török határszakaszon

Hír TV

2020. március 8., vasárnap 19:55

A görög-török határszakaszon kialakult migrációs krízis miatt Ankara ezer rohamrendőrt küldött a régióba. A török fegyveres erők akadályozzák a görög hatóságokat abban, hogy visszatoloncolják a bevándorlókat Törökországba. Az EU és Athén is Ankarát hibáztatja. Az uniós bizottsági elnök kiemelte, minden segítséget magadnak Athénnak az uniós külső határok védelméhez.

A tengeren keresztül is sok migráns akar Törökországból Görögországba menni. Leszboszra egymás után érkeznek a menekültekkel teli hajók. A szigeten azonban már így is 20 ezer menedékkérő vesztegel. Rendszeresek a tüntetések, amelyeken a migránsok azt követelik, hogy javuljon az ellátás és engedjék őket tovább Nyugat-Európa felé.

A bevándorlási helyzet miatt tüntettek a vajdasági Szabadkán. A szerb migránsügyi biztos szerint nem ismétlődhetnek meg az 5 évvel ezelőtti események.

Péntektől tűzszünet lépett életbe a szíriai Idlíb tartományban, miután Recep Tayyip Erdoğan több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal Moszkvában. A török elnök azonban leszögezte: országa teljes erővel visszavág, ha csapataikat bármilyen támadás éri Szíriában.

Az Antarktisz kivételével már minden kontinensen jelen van a koronavírus. Európában szinte minden országban, a világon pedig több mint 80 államban ütötte fel a fejét a betegség. A járványnak súlyos gazdasági következményei is vannak és világszerte több mint 300 millió gyerek nem járhat iskolába. A magas egészségügyi kockázatokra hivatkozva lemondták az Unió 3 napos plenáris ülését Strasbourgban.

Egyszerre 14 tagállamban, és az egyik tengerentúli területen, Amerikai Szamoán tartottak előválasztást az Egyesült Államokban. Az úgy nevezett "Szuperkedd" azért fontos, mert a mintegy 4000 küldött egyharmadáról most határoznak a szavazók. A "Szuperkedd" után általában több elnökjelölt-aspiráns is kilép az elnökjelöltségért folyó harcból. Így volt ez most is.

Megkezdődött az alkudozás Nagy-Britannia és az Európai Unió között. Most dől el ugyanis, hogy London köt-e Brüsszellel szabadkereskedelmi szerződést. Elemzések szerint a szigetország lakói sokat veszíthetnek. Boris Johnson azonban kijelentette, nem megy bele olyan megállapodásba, amely hátrányosan érinti a briteket. Sőt úgy véli, júniusig el fog dőlni, hogy van-e egyáltalán értelme megállapodásnak.

Jobboldali győzelem született a szlovákiai parlamenti választáson. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű jobbközép, korrupcióellenes párt a voksok 25%-át kapta. Jelentősen meggyengült a legnagyobb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia. A Magyar Közösségi Összefogás nem érte el az 5 %-os bejutási küszöböt, csakúgy, mint a MOST-HÍD nevű vegyes magyar-szlovák párt sem.

Kötelező jelleggel vezetné be az iskolákba a minden nemre és szexuális irányultságra kiterjedő felvilágosítást a Momentum, Európai Uniós pártcsaládja. A Renew Europe 10 pontos követelést tett közzé, amelyet szerintük be kell vezetni a leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek egyenlősége érdekében.

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!