2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Hírvilág: Győzött a Néppárt az osztrák választáson

Hír TV

2019. október 5., szombat 20:00

Megerősödve került ki a tavaszi kormányválságból az osztrák néppárt az előrehozott választáson. Boris Johnson az erőt inkább csak mutatni tudta a brexitről szóló javaslatával. Ettől meggyőzőbb volt az a katonai díszszemle, amivel a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70 évfordulóját ünnepelték. És erőben nem volt hiány Hongkongban sem, az utóbbi hetek legsúlyosabb összecsapásaiban a tüntetők és a rendőrök között. Többek között ezeket az aktualitásokat érinti majd a Hír TV Hírvilág című műsora.

Győzött a Néppárt az osztrák választáson

Lenyűgözőnek nevezte a vasárnapi ausztriai előrehozott választásokon elért eredményt az Osztrák Néppárt elnöke, Sebastian Kurz. Mint fogalmazott, egyáltalán nem számított arra, hogy pártja ilyen jó eredményt ér el. A Néppárt a voksok több, mint 38 százalékát szerezte meg. A választás másik nagy nyertese a Zöldek lettek, ellenben a szociáldemokraták és a korrupciós botrányba keveredett Szabadságpárt komoly népszerűségvesztést könyvelhettek el.

Eltávolítaná a keresztet az iskolák tantermeiből az olasz oktatási miniszter 

Az olasz baloldali kormány nemcsak a migránsok beengedésén fáradozik, hanem a keresztény szimbólumok eltávolításán is. Az oktatási miniszter az iskolák tantermeiben kifüggesztett keresztet ugyanis világtérképekre cserélné. Mind az egyházi vezetők, mind a jobboldali pártok hevesen tiltakoznak a baloldali tárcavezető akciója ellen és közöltek: a feszület a helyén marad.

Az Európai Bizottság nyitott a britek új Brexit-javaslatára 

Üdvözölte a britek új kilépési javaslatát az Európai Bizottság elnöke, de ettől pozitívabb megfogalmazás nem hangzott el Brüsszelben. A londoni kabinet szerda este nyújtotta be az Egyesült Királyság kilépésére vonatkozó új tervezetet, ami szerintük megoldást kínál az ír-északír határ kérdésére. A kompromisszumos ajánlatról az október 17-én kezdődő csúcstalálkozón dönthetnek az uniós vezetők.

Parádéval ünnepelték a 70 éves Kínát 

Ünnepeltek Pekingben. Látványos katonai parádéval emlékeztek meg a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulójáról. Hszi Csin-ping elnök köszönetet mondott a nemzetnek az elmúlt 7 évtizedben tanúsított hűségéért és munkájáért. Az államfő hangsúlyozta, hogy a világ legnépesebb országa a fejlődés útján marad, és küzdeni fog a világ békéjének fenntartásáért.

Súlyos zavargások Hongkongban

Hongkongban egészen másként emlékeztek meg a 70. évfordulóról. Több mint száz tüntető megsérült, amikor összecsaptak a rendőrökkel. Egy 18 éves diák a mellkasán sebesült meg, miután a rohamrendőrök éles lőszert is bevetettek. A politikai vezetők távozását követelő demonstrálók a város több pontján is összetűzésbe keveredtek a rohamrendőrökkel. A hatóságok 180 embert őrizetbe vettek.

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!