2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hírvilág: G7 csúcstalálkozó Franciaországban

Hír TV

2019. augusztus 31., szombat 20:00

Egymás után érkeztek a legfejlettebb ipari országok vezetői a G7 csúcstalálkozóra a franciaországi Biarritzba. A találkozó központi témái a világgazdaság helyzete, a globális felmelegedés, a környezetvédelem az Amazonas esőerdőben pusztító tűzvész, az egyenlőtlenségek elleni küzdelem, valamint az amerikai-kínai feszültség voltak.

Ismét Olaszországot bírálta az ENSZ. A világszervezet szerint Róma szigorú migrációs politikája több ezer ember életét veszélyezteti. Elsősorban azért, mert az ország belügyminisztere megtiltotta a kikötést azoknak a civil hajóknak, amelyek fedélzetükön bevándorlókat szállítanak. Az ENSZ azt is sérelmezte, hogy az olasz belügyi tárca nem engedi felszállni a menekülteket kereső gépeket. Két olyan repülőt is földön tart, amelyeket az NGO-k arra használnak, hogy a csónakok után kutassanak a Földközi-tengeren. Európa mellett súlyos gondot okoz a migráció az amerikai kontinensen is. Az Egyesült Államokba tartó bevándorlók egyre gyakrabban kerülnek összetűzésbe a hatóságokkal.

Egy hónapja vette át miniszterelnöki megbízatását Boris Johnson a királynőtől. Az új brit kormányfő akkor azt ígérte, hogy bármi áron, de október 31-éig kivezeti az országot az Európai Unióból. A kabinet most az uralkodóhoz fordult, és szeptember 3-ai hatállyal a parlament felfüggesztését kérte, ami szakértők szerint időhúzást jelentene. A konzervatív testület azt szeretné elérni, hogy II. Erzsébet a tervezetthez képest később tartsa meg beszédét a törvényhozásban.

A lakóházakat erősítik a Puerto Rico-i tengerparton és kartonszámra veszik az ásványvizet a szupermarketekben a helyiek. A Dorian folyamatosan halad a Karib-térségen keresztül Amerika partjai felé. Útját beszakadt utak és heves esőzések kísérik. Puerto Rico délkeleti részét 120 kilométeres széllel érte el. A miami székhelyű, Országos Hurrikán Központ azonban arra figyelmeztet, mire a vihar eléri az Egyesült Államokat, veszélyes hurrikánná erősödik. Az ötös skálán elérheti a 4-es erősséget, komoly károkat okozva. A meteorológusok szerint a heves esőzések következtében áradások is földcsuszamlások is várhatóak.

Nem lesz előrehozott választás Olaszországban. Legalábbis a közeljövőben biztosan nem. Ez azután dőlt el, hogy szerda este megállapodott az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt a közös kormányzásról. Múlt héten kezdték az egyeztetéseket, és sokáig úgy tűnt, nem jutnak közös nevezőre. A gazdasági kérdések mellett személyi kérdésekben sem volt egyetértés, végül mégis a közös munka mellett döntöttek. Miniszterelnöknek pedig az ügyvezető kormányfőt, Giuseppe Contét jelölték, akinek Sergio Mattarella államfő délelőtt átadta a kormányalakítási megbízást. A fejlemények keresztülhúzták a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminiszter számítását, aki előrehozott választásokat szeretett volna, miután valamennyi felmérés szerint az ő pártja nyerné a voksolást.

Bolíviában szinte mindenki tesz valamit az amazonasi erdőtűz megállítása érdekében. Még az elnök is segít a lángok megfékezésében. A dél-amerikai országot anyagilag segíti egy kormányközi szervezet. A Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért 1 millió dollárt adományoz a tűz megfékezésére. A természeti katasztrófa felszámolását személyi ellentétek nehezítik. Az ország elnökét ugyanis korábban hazugnak nevezte a francia államfő. Emmanuel Macron azt is mondta, hogy sajnálja a brazilokat, amiért ilyen elnökük van.

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!