2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Hírvilág: Fokozatosan oldják fel a határzárakat az Európai Unióban

Hír TV

2020. június 7., vasárnap 19:56

A Hír TV Hírvilág című műsorában többek között szó esett arról, hogy egyszerre két problémával küzd az Egyesült Államok. A csendesen terjedő koronavírus-járvány mellett a hangos zavargásokba átcsapó tüntetések borzolják a kedélyeket. A megoldás egyelőre nem látszik. A tengerentúli zavargások mellett foglalkoztak egy rejtélyes angol-portugál bűnüggyel is, melynek szálai Németországba vezetnek. De kitértek arra is, hogy a vírus csökkenő terjedésének köszönhetően június közepétől megnyílhatnak az európai uniós határok.

Szándékos emberöléssel vádolja az ügyészség a Floyd ellen intézkedő rendőröket

Ismét könnygázt vetettek be a rendőrök a feldühödött tüntetőkkel szemben Minneapolis-ban.

A kijárási korlátozás ellenére folytatódtak a tüntetések Washingtonban is. Az amerikai fővárosban békésen zajlottak a tiltakozó akciók.

A képeken látható 4 rendőr felelős George Floyd halálért.

Eddig csak a Derek Chauvin elleni vád volt ismert. Ő volt az, aki Floyd nyakára térdelt. A halottkém jelentése szerint a férfi már az 5. percben meghalt.

Az áldozat családja megköszönte, hogy mind a négy rendőr ellen vádat emelnek, de azt szeretnék, ha a gyilkosság helyet előre megfontolt szándékból elkövetett emberöléssel vádolnák Chauvint, amiért életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Az Egyesült Államokban múlt héten hétfőn kezdődtek az országos megmozdulások a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. Eddig több mint 9 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Fokozatosan oldják fel a határzárakat az Európai Unióban

Kígyózó sorok fogadták az utazókat a római Termini pályaudvaron. A koronavírus járvány miatt hozott intézkedések enyhítésével Olaszország újranyitotta külső és belső határait és eltörölték a karanténkötelezettséget is az EU-tagállamokból érkezők esetében. Így majdnem három hónap után az olaszok ismét szabadon mozoghatnak.

Hiába a határnyitás, kisebb felzúdulást keltett, hogy az uniós országok többsége egyelőre nem látja szívesen az olasz turistákat. Továbbra is negatív vírustesztet kérnek tőlük és legalább június 15-ig az EU-államok többségében karanténba helyezik őket.

Ugyanezeket az előírásokat követi az Egyesült Királyság is. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatóján olaszul köszöntötte a dél-európai ország lakóit és kijelentette: várják vissza a szigetországba az olasz munkavállalókat, azonban a karanténkötelezettséget nem kerülhetik el.

Június 15-től az uniós tagországok szinte kivétel nélkül feloldják a határzárakat.

Németországban például országonkénti javaslatokat és a járványhelyzettől függő besorolásokat alkalmaznak majd.

Spanyolországban egyelőre beutazási tilalom van, várhatóan június 21-ig, és Norvégiába sem engednek be még külföldieket.

Az óvatosságra úgy tűnik egyelőre szükség van. Karanténba került a Qatar Airlines egyik repülőgépének minden utasa Athénban, miután a fedélzeten lévők közül 12 embernek is pozitív lett a koronavírus tesztje. A fertőzött utasokat a görög kormány által kijelölt szállodában különítik el.

Teljes adás:

 

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!