2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Hírvilág: Bécsben kurd-török, Hongkongban brit-kínai feszültség alakult ki

Hír TV

2020. július 5., vasárnap 19:55

Zavargások közel és távol. Bécsben kurdok és törökök csaptak össze egymással, Hongkongban a tüntetők a rendőrökkel. Nincs nyugalom az Egyesült Államokban sem a faji ellentétek miatt, Isztambulban pedig keresztény-muszlim vita látszik kibontakozni. Ezekről is szó lesz a Hírvilágban.

 

Haragosok - Kurdok csatáztak törökökkel az osztrák főváros egyik kerületében.

Háborgás - Az önkormányzati jogok megnyirbálása miatt tüntettek Hongkongban.

Hosszabbítás - Putyin elnökségéről is döntöttek az orosz népszavazáson.

 

Halálosan megfenyegették az osztrák belügyminisztert és az integrációs minisztert a bécsi zavargásokat követően. Az indulatokat feltehetően az váltotta ki, hogy mindketten felléptek a kurd tüntetőkre támadó török szélsőségesek ellen. A két politikust rendőri védelem alá helyezték. Az osztrák fővárosban a múlt héten több napon át tartó zavargásba átcsapó tüntetések voltak. A kurdok által szervezett demonstráció résztvevőire szélsőséges törökök támadtak.

Bécsben kurd-török, Hongkongban brit-kínai feszültség alakult ki. A volt brit gyarmat Kínához való visszatérésének 23-ik évfordulóját ünnepelték. A hivatalos megemlékezésekkel egy időben tüntetéseket is tartottak. A hatóságok már az új nemzetbiztonsági törvény alapján léptek fel a tiltakozókkal szemben. Az új jogszabályt a Hongkong visszatéréséről kötött szerződés nyílt megszegésének tekinti a brit kormány.

Az utóbbi napok Oroszországban is egy új törvényről szóltak. Több mint háromnegyedes többség támogatta az orosz alkotmány megváltoztatását. Ez egyebek mellett lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin akár 2036-ig is elnök maradhasson. Ellenzékiek emiatt bírálták a népszavazást, amelyet nem is kellett volna megtartani. Putyin elnök viszont ragaszkodott hozzá, hogy a választók erősítsék meg a szövetségi és a regionális parlamentek által már elfogadott új alaptörvényt.

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése a világban. A járvány az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Oroszországban terjed a leggyorsabban. Európa már túl van a csúcson, de még nem lélegezhet fel teljesen. Az osztrák kancellár arra figyelmeztetett, hogy bármikor újra bevezethetik a szigorításokat. Közben Párizsban a kórházi dolgozók tüntettek magasabb bért követelve.

A járvány mellett a faji zavargásokat követő történelmi jelképek ellen indított akciók sem értek véget az Egyesült Államokban. Mississippi törvényhozásának épületéről eltávolították az eddigi állami lobogót. Virginiában egy tábornok szobrát rongálták meg. A magukat antirasszistának tartó csoportok szerint mindkét esetben a rabszolgatartó korszak jelképéről van szó.

A világ egyik fontos műemlékének sorsáról dönt a török legfelső bíróság. Az isztambuli Hagia Szófia eredetileg keresztény templomnak épült, majd mecset, végül múzeum lett. Egy beadvány nyomán a bíróságnak most arról kell döntenie, hogy a múzeumot mecsetté alakítsák-e. Korábban is voltak hasonló kezdeményezések, de azok nem jártak sikerrel. A bíróság néhány napon belül ismerteti a döntését a nagy nemzetközi figyelmet kiváltó épületről.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!