2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Hírvilág: A brit kormány változtatna a kilépési egyezségen

Hír TV

2020. szeptember 13., vasárnap 12:55

Kereskedelmi megállapodás nélkül érhetnek véget a brit-uniós kapcsolatok. Gyújtogatás okozhatta a leszboszi menekülttábor megsemmisülését. Óvintézkedésekkel kezdődött meg a tanév Európa legtöbb országában. Többek között ezekről a témákról volt szó a Hír TV Hírvilág című műsorában.

Egyre kisebb az esélye, hogy rendezzék Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdasági kapcsolatait. Boris Johnson brit kormányfő szerint az október 15-én esedékes uniós csúcsig meg kell állapodni annak érdekében, hogy az egyezmény az év végéig életbe léphessen.

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból. A Brexit után 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, hogy legyen elég idő megállapodni az új kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. Az idő viszont vészesen fogy.

A brit kormány átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az unióval, de az erről tartott eddigi hét tárgyalási fordulón nem értek el előrelépést. 

David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóstábjának vezetője kedden Londonban kezdte meg a nyolcadik fordulót. A megállapodás előtti legnagyobb akadály továbbra is az ír-északír határ kérdése. 

Mindemellett a brit kormány változtatna a kilépési egyezségen. Erről vita bontakozott ki a londoni parlamentben. Az északír-ügyi miniszter elismerte, hogy ha nagyon kis mértékben is, de módosítani kívánnak a nemzetközi egyezményen. Többen viszont kifogásolták a tervet

– hangzott el a műsorban.

A Hírvilágban ezt követően szó esett még arról is, hogy felébresztették a mesterséges kómából Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, Vlagyimir Putyin legismertebb bírálóját, akit német szakértők szerint megmérgeztek. Ugyanakkor Moszkvában mindezt tagadják, hiszen álláspontjuk szerint erre nincs semmilyen bizonyíték. A műsorban foglalkoztak azzal is, hogy a migránsok befogadásért tüntettek Berlinben és Frankfurtban. A tiltakozók szerint Németországban van hely a bevándorlók számára. A demonstrálók felszólították a kormányt, hogy azonnal nyújtson segítséget a Leszboszon bajba került menedékkérőknek.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!