2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Verssel fizettek

2015. április 11., szombat 19:39, frissítve: szombat 19:39

Több százan fizettek verssel Csongrádon a magyar költészet napján. A helyi könyvtár kezdeményezéséhez számos vállalkozás csatlakozott, akik hozzájuk tértek be, kedvezményt vagy ajándékot kaptak egy költeményért.

„Bizsergesd vérem, villanyozd minden idegszálam, eleget hervadtam a hosszú téli halálban. A béke fénye, a béke hangja, ünnepi illata ez. Az áldott anyaföldé, melyben az élet ébredez.” Napébresztő versmondással kezdődött a magyar költészet napja Csongrádon. A városban számos helyen pénz helyett ma verssel is lehetett fizetni egy-egy termékért, vagy kedvezményt kaptak a vásárlók.

„Ej mi a kő! tyúkanyó, kend / A szobában lakik itt bent? / Lám, csak jó az isten, jót ád, / Hogy fölvitte a kend dolgát!” Petőfi soraiért kedvezmény járt ennek a lánynak a zöldségesnél. Mások fagyit kaptak egy szép versért. „Itt van az ősz, itt van ujra, / S szép, mint mindig, énnekem. / Tudja isten, hogy mi okból / Szeretem? de szeretem. / Kiülök a dombtetőre, Innen nézek szerteszét, / S hallgatom a fák lehulló / Levelének lágy neszét.”

A város alpolgármestere egy kávéért szavalt. Arra a kérdésre, hogy miért szavalnak az emberek, így felelt: „Úgy gondolom, hogy nemcsak azért, hogy kapjanak valamit, hanem azért a kis bátorságért, hogy meg tudják mutatni egy kisebb produkcióban önmagukat, egy apró sikert tudjanak elérni. Mindegy, hogy mi miatt, egy kávé miatt, egy pogácsa miatt van, úgy gondolom, hogy ez nagyon jó” – fogalmazott Cseri Gábor.

A városi könyvtár kezdeményezését a helyi vállalkozások is jó ötletnek tartották. „Tíz-tizenketten biztos mondtak verset. Nagyon örültünk neki, mert régen hallottunk ilyen szép verseket. Díjaztuk: volt, aki süteményt kapott, volt aki fagylaltot” – mondta Tóth Ferencné eladó.

A kezdeményezés célja a költészet népszerűsítése. „Egyrészt közösségformáló, hogy a kultúrán keresztül mutatjuk meg,  mennyire összetartozó város vagyunk. A másik cél az, hogy ilyen alkalommal ha hazamegy az ember, kezébe fogjon egy verseskötetet, átnézzen egy régen megtanult verset” – nyilatkozta Illés Péter, a Csemegi Károly Könyvtár igazgatója.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!