Újra Gardália a Balatonon
Hír TV
2017. november 5., vasárnap 11:28, frissítve: vasárnap 11:31
Az ország leghíresebb borvidékeinek lovagrendjei kísérték a gardát a tihanyi bencés apátságba, ahol megáldották az újbort és a halat is.
A garda Tihany jellegzetes hala, sokáig a helyi halászok kenyérhala, vagyis fontos megélhetési forrása volt. Az itt található a vízközeli magaslatokról jól lehetett látni a késő ősszel bandákba verődő gardák vonulását, ami megkönnyítette a halászok dolgát.
„A magas partokról a vízen lévő halászoknak a segítői irányították a vízen lévő társaikat, hogy hol kell a hálót kivetni, mert annyira sűrű volt a halraj, hogy ott mindig elsötétült a víznek a felszíne, és lehetett messziről is látni, hogy merre úsznak a halrajok. Így segítették az úgynevezett látó emberek a vízen lévő társaikat a halászatban” – mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.
A Visszhang-dombon meg is lehetett kóstolni a gardát. Íze, azt mondják, különleges, fogyasztani viszont nem könnyű a szálkák miatt, ezért a hal mindkét oldalát hagyományosan hetvenkétszer irdalják.
„Általában a nyárs orgona- vagy mogyoróvessző, ezeknek semleges ízük van, nem adnak külön ízt a halnak. A halat paprikás sóval szórjuk be” – mondta Kántor Bálint.
A gardafesztivál vasárnapig tart Tihanyban.