2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Újra Gardália a Balatonon

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 11:28, frissítve: vasárnap 11:31

Ismét nyársra húzták Tihanyban a Balaton „látott halát”, a gardát. A félszigeten már tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Gardáliát. A garda egykor a Balaton egyik legjellegzetesebb halának számított.

Az ország leghíresebb borvidékeinek lovagrendjei kísérték a gardát a tihanyi bencés apátságba, ahol megáldották az újbort és a halat is.

A garda Tihany jellegzetes hala, sokáig a helyi halászok kenyérhala, vagyis fontos megélhetési forrása volt. Az itt található a vízközeli magaslatokról jól lehetett látni a késő ősszel bandákba verődő gardák vonulását, ami megkönnyítette a halászok dolgát.

„A magas partokról a vízen lévő halászoknak a segítői irányították a vízen lévő társaikat, hogy hol kell a hálót kivetni, mert annyira sűrű volt a halraj, hogy ott mindig elsötétült a víznek a felszíne, és lehetett messziről is látni, hogy merre úsznak a halrajok. Így segítették az úgynevezett látó emberek a vízen lévő társaikat a halászatban” – mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

A Visszhang-dombon meg is lehetett kóstolni a gardát. Íze, azt mondják, különleges, fogyasztani viszont nem könnyű a szálkák miatt, ezért a hal mindkét oldalát hagyományosan hetvenkétszer irdalják.

„Általában a nyárs orgona- vagy mogyoróvessző, ezeknek semleges ízük van, nem adnak külön ízt a halnak. A halat paprikás sóval szórjuk be” – mondta Kántor Bálint.

A gardafesztivál vasárnapig tart Tihanyban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!