2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Tulipánszüretet tartottak Kőröshegyen

Hír TV

2018. április 15., vasárnap 12:32, frissítve: vasárnap 13:07

Tavaly annyira népszerű volt az esemény, hogy idén a sokszorosát ültették a virághagymáknak. A családi gazdaságba ingyenes volt a belépés, és a tulipánokból bármennyit lehetett szedni, egy szálért száz forintot kellett fizetni.

Virágtenger várta ezen a hétvégén a látogatókat a Kőröshegyen. Több ezren utaztak a dél-balatoni településre, hogy szedjenek a számtalan színben virágzó tulipánokból.

A tulipán a 16. században, a törökök által került be Magyarországra. Mára a nemesítéseknek köszönhetően több ezer féle létezik, mindenféle színen előfordul a kéket kivéve. A kőröshegyi családi gazdaságban idén 15 ezer nárcisz és százezer tulipánhagymát ültettek.

„Jelenleg nagyon keresik a magyar fajtákat, a nagy piros fajta, sajnos a pontos nevét nem tudom, és nem nagyon termelik, nem éri már meg Magyarországon termelni tulipánt, és nagyon kevés hagymát kaptunk. Ezért muszáj volt a 90 százalékát Hollandiából rendelni. Jelenleg 19-20 fajtát tettünk el ősszel, ezeknek erre a hétvégére körülbelül a 90 százaléka ki is virágzott” - mondta a Kőröshegyi Levendulás vezetője, Szabó Lajos.

A gazdaság fő profilja a levendula. 2012 óta, ma már 6,5 hektáron termesztik itt a Tihanyból származó lila színű gyógynövényt. Június elején a levendulaszüretre újra várják a virágrajongókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!