2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Tarolt a Birdman az Oscaron

,

2015. február 23., hétfő 10:15, frissítve: hétfő 17:10

A Birdman kapta a legjobb film díját a magyar idő szerint hétfő hajnalban tartott Los Angeles-i Oscar gálán. Az alkotás direktora, Alejandro González Inárritu a rendezésért is szobrot kapott. A legjobb színésznő Julianne Moore, a legjobb színész Eddie Redmayne lett. Az idegennyelvű filmek kategóriájában egy lengyel alkotás, az Ida nyert.

Nem hozott nagy meglepetést a 87. Oscar-gála, a legfontosabb díjakat Birdman söpörte be, a szatíra lett a legjobb film, az operatőri munkáért és eredeti forgatókönyvért is szobrot kapott, de díjazták az alkotás rendezőjét. „Én vagyok a legrosszabb angolt beszélő ember itt. Talán jövőre a kormány majd bevezet valami bevándorlási szabályt az akadémiára is. Két mexikói zsinórban, ez elég gyanús azt hiszem – utalta a tavalyi győztes Alfonso Cuaronra a Birdmant rendező Alejandro Inarritu.

Julianne Moore korábban már ötször jelölték a díjra, most végre megkapta az Oscar-szobrot, a legjobb színésznő lett egy Alzheimer-kóros nyelvész megformálásáért. „Olvastam egy cikket arról, hogy az Oscar megnyerése öt évvel hosszabbítja meg az életet. Ha ez igaz, akkor tényleg szeretném megköszönni az akadémiának, mert a férjem fiatalabb nálam” – tréfálkozott a színésznő.

A legjobb férfi színésznek Eddie Redmayne-t választották a Mindenség Elmélete című filmben nyújtott játékáért. A 33 éves brit színész Stephen Hawking elméleti fizikust személyesítette meg. „Ez az Oscar azoké, akik világszerte harcolnak az amiotrófiás laterálszklerózis ellen, egy különleges családé, Stephen, Jane, Jonathan és a Hawking gyerekeké. Én leszek a gondnoka és ígérem, hogy vigyázni fogok rá, fényesítem” – mondta a színész.

A legjobb mellékszereplő a Whiplash szadista dobtanárát eljátszó JK Simmons kapta, a nőknél Patricia Arquetthez került az Oscar, a 12 éven át forgatott Boyhood című filmben nyújtott alakításáért.


A legjobb külföldi film a lengyel Ida lett. Ez Lengyelország első aranyszobra. „Remélem, hogy ez a díj arra sarkallja majd a világot, hogy érdeklődjön a lengyel filmek után, a lengyel filmeseket pedig arra, hogy vállalják a kockázatot és csinálják valamit eredetit és bátort” – mondta Pawel Pawlikowski rendező.

A 87. oscar díjátadón a legjobb dokumentumfilm az Edward Snowdenről szóló Citizenfourt lett, animációs film díját a Hős6os kapta, a legjobb betétdal pedig a Selma című filmből a Glory című szerzemény lett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!