2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Rengetegen voltak kíváncsiak az új emlékműre

Hír TV

2017. október 31., kedd 21:39, frissítve: kedd 22:36

A kálvinista Rómában felavatták a reformáció emlékművét. A tiszántúli református püspök a magyarországi reformáció bölcsőjének nevezte Debrecent, ahol 450 éve a második helvét hitvallás elfogadásával megalakult a magyar református egyház.

Hatalmas tömeg gyűlt össze Debrecen reformációs emlékművének avatóünnepségére. A vörös márványból készült monumentális alkotáson megjelenik a Nagytemplom elődje, a Szent András-templom, csúcsán a Kálvin csillaggal.

Kettős évforduló alkalmából szeretnénk jelet hagyni. Jelet hagyni arról, ami a hitünket táplálta – mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Papp László, Debrecen polgármestere úgy fogalmazott: a reformáció a város legsikeresebb projektje, de Debrecen arra is büszke, hogy itt minden felekezet békében, együtt is tud ünnepelni.

Immár öt évszázada élnek együtt ezek a felekezetek a szembenállás és a küzdelmek után kiegészítve egymást. Különösen itt, Debrecenben van jelentősége az egymást gazdagító különbségeknek, mert e várost három egyház is püspöksége székhelyéül választotta – mondta a polgármester.

Az emlékmű felavatása után az ünneplők hálaadó istentiszteleten vettek részt a református Nagytemplomban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!