2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Rabul ejtette őket Geresdlak szépsége

2015. május 1., péntek 16:04, frissítve: péntek 16:11

Egyre több finn család vásárol ingatlant a Baranya megyei Geresdlakon. Már 28-an vannak, és többen tervezik a házvételt. A skandináv országból érkezők azt mondják: a magyar emberek kedvesek, a környék szép, és az időjárás jobb mint Finnországban. A közös magyar–finn majálison a csizmahajítás is műsorszám volt.

Az első finn család 15 éve méhészkedésre alkalmas ingatlant keresett a környéken, végül Geresdlakon vettek házat. Finnországban ők kezdték jó hírét kelteni a falunak, ma már 28 parasztház van az északi ország lakóinak birtokában. „Mi öt éve vásároltunk itt egy ingatlant. Előtte már többször jártunk Magyarországon, végül egy ismerős család beszélt rá, hogy jöjjünk el Geresdlakra is. Azonnal megtetszett a környék és az itt élő emberek mentalitása is. Szeretünk itt lakni, szeretjük ezt a kedves kis falut” – mondta Satu Jutti.

A finnek kultúrájukat is magukkal hozták. A náluk nemzeti sportnak számító csizmahajítás évek óta a közös magyar–finn majális leglátványosabb része. „Nekem úgy tűnik, a magyarok nagyon kedvelik ezt a sportágat. Egyre ügyesebbek, évről évre jobbak lesznek benne. Szerintem nemsokára lesz olyan köztük, aki Finnországban is megállná a helyét” – fogalmazott a Finn Csizmahajító Szövetség elnöke.



Geresdlaknak már három finn testvértelepülése van, a legközelebbi is több mint 2400 kilométerre van a falutól. „A két nép habitusa ebben a faluban nagyon egymásra talált. Egyébként pedig magának a falunak a közössége, nagyon jó hangulatú közösség. Amikor különböző vendégszerepléseken, a gőzgombócfesztivál vonatkozásában sütnek-főznek, akkor is ezt lehet tapasztalni, és azt gondolom, hogy ez a kettő találkozása eredményezte azt, hogy itt a finnek letelepültek és nagyon jól érzik magukat” – nyilatkozta Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke.

Idén várhatóan újabb öt család vásárol házat a faluban. „Geresdlakot már úgy tudom bemutatni, hogy 70 százalékban sváb, 20 százalékban magyar település és 10 százalékban finn település, hiszen szervesen beépültek Geresdlakba. Befogadtuk őket, ők is befogadtak minket. Nagyon jó a kapcsolat” – szögezte le Habjanecz Tibor polgármester.

A faluban már finn nyelvórákat szerveznek azért, hogy a helyiek minél jobban megérthessék az északi országból érkezőket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!