2022. 12. 02. Péntek Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Potom 55 millióért ígérnek űrutazást bárki számára

Hír TV

2018. július 13., péntek 12:36, frissítve: péntek 14:13

Egy családi ház áráért bárki az űrbe repülhet – ezt ígéri a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos. Az amerikai milliárdos-vállalkozó azt mondja, már jövőre beindulhat az űrturizmus.

A világ leggazdagabb embere mutatta be a turizmus legdrágább formáját egy coloradói sajtókonferencián. Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin űrvállalat vezérigazgatója újrahasználható rakéták segítségével, egy speciális kabinban küldene turistákat az űrbe. A tervek szerint már idén megkezdik a tesztrepüléseket profi pilótákkal, és ha minden rendben megy, jövőre az első űrturisták is jegyet válthatnak. Egy út átszámítva körülbelül 55 millió forintba kerül majd.

„A jármű embereket fog szállítani. Olyan biztonságosra építjük, amilyenre csak tudjuk. Tesztelni fogjuk. Nem sietünk. Addig nem teszünk embereket ebbe a járműbe, amíg nem állunk készen” – ígérte a Blue Origin vezérigazgatója.

Az űrkapszulát nem állítják Föld-körüli pályára, az utasok csak öt percet töltenek majd súlytalanságban a földi légkör és a világűr határán, 100 kilométeres magasságban. A becslések szerint legfeljebb fél órás út során az űrturisták átélhetik, mit érezhettek azok a tesztpilóták, akik először érték el a világűr határát a 60-as években.

„El tudják képzelni, hogy mit érezhetett Alan Shepard, az első amerikai, aki az űrbe repült? Elképesztő lehetett” – jegyezte meg Jeff Bezos.

Némileg drágábban, átszámítva hetvenmillió forintért a szintén amerikai központú Virgin Galactic is árulja már a jegyeket az űrturistáknak. A cég nem kapszulával, hanem a hagyományos utasszállítókra hasonlító űrrepülővel szállítja majd az embereket az űr határára. A vállalat már évek óta teszteli az űrrepülőt, de egy pilóta halálával végződő 2014-es baleset miatt újra kellett tervezni a gépet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!