2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Most még nyerhet is azzal, ha másokon segít

Hír TV

2018. július 24., kedd 13:56

Nyereményjátékkal próbálja véradásra buzdítani az önkénteseket a Vöröskereszt. Közös kampányt indítottak az Országos Vérellátó Szolgálattal annyira kevés a véradó. A készletek pedig folyamatosan csökkenek a nyári időszakban: fele annyian adnak ilyenkor vért mint általában. Pedig több a baleset. A probléma abból adódik, hogy mindenki szabadságon van.

Nyáron az átlagosnál is kevesebben adnak vért. Ezért is indított közös véradó kampányt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Vöröskereszt az Élet nyáron sem állhat meg címmel.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy nyáron is szükség van a véradásra. Hiszen ebben az időszakban a véradók is szabadságra mennek az aktivitás csökken - mondta el Major János, véradásszervezés országos szakmai vezető.

Ilyenkor a Főiskolák, Egyetemek is zárva vannak, így a felsőoktatásban tanulók sem mennek vért adni, mondja a szakember.

- Csak az a probléma, hogy kevesebben mennek el vért adni, vagy ilyenkor a balesetek száma is megnövekszik?

- Összetettebb probléma a nyári véradások helyzete. Hiszen, ahogy említettem az aktivitás is csökken, de természetesen az emberek ahogy közlekednek szabadságra mennek és járják az országot, igen, megnövekednek a baleseti szituációk. Illetve azok a betegek, akik sajnos a nyarat a kórházban töltik az ő ellátásukhoz ugyanúgy szükség van a vérkészítményekre.

A szakértők azt mondják vérhiány még nincs, viszont a vérkészlet folyamatosan csökken ilyenkor.

Országosan 1600-1800 egység vérre lenne szükség napi szinten. Ezt a szervezett véradásaink során nem igazán sikerül teljesíteni. Viszont megpróbálunk véradóbarát környezetet, lehetőségeket biztosítani a véradóknak - mondta Benkő Lászlóné, véradószervező.

Nyáron ennek a vérmennyiségnek alig a fele jön csak össze. Pedig a kórházak biztonságos vérellátásához legalább heti tízezer embernek kellene vért adni. Ellenkező esetekben akár műtéteket is át kell ütemezni, ha nincs elég vér. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!