2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Míg a kalács sült, a tojásfestéssel ismerkedhettek

2015. április 5., vasárnap 21:07, frissítve: hétfő 09:50

Hagyományos tojásfestéssel, speciális dél-alföldi kalácssütéssel, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel várták az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba kilátogatókat húsvétvasárnap.

Dudaszóval köszöntötték a hagyományőrzők a parkba érkezőket. Az ünnepi szokásokat korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények mutatták be.

„Számos olyan hagyományvilág kerül bemutatásra, ami egy picit rejtve van, hiszen a Dél-Alföld olyan különlegességeket is szolgál, mint például egy különleges húsvéti kalács, amit csak itt az emlékparkban lehet megkóstolni” – mondta Kertész Péter, az emlékpark igazgatója.

Míg a kalács sült az udvari kemencében, addig a hagyományos hagymás lében készült húsvéti tojásfestéssel ismerkedhettek a gyerekek. „A legegyszerűbb technika ez a levélrátétes, úgynevezett berzseléses technika, ilyenkorra már kizöldülnek a füvek és mindenki kedvére válogathat, milyen fűvel díszíti a tojást” – magyarázta Sutyinszki Enikő hagyományőrző.

A másik tojásfestési technika, amikor az úgynevezett írókával méhviaszt hordanak fel a tojásra. „Ez az íróka egy kicsit már modern változat. Egy ilyen fémből készült tölcsér, amibe beletöltögetjük, belegyúrjuk a méhviaszt, majd tűz felett, apró láng felett melegítjük, és ha elég meleg, akkor nagyon szépen lehet vele rajzolni, szinte mintha filctollal rajzolnánk” – tette hozzá a hagyományőrző.

A kisült kalácsnak óriási sikere volt, pillanatok alatt elkapkodták az első sütést. Húsvéthétfőn ételszenteléssel, húsvétiétel-kóstolással, és természetesen az elmaradhatatlan régimódi locsolkodás bemutatásával várják a látogatókat Ópusztaszeren.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!