2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Megtekinthető a Csontváry-kiállítás a budai Várban

2015. július 5., vasárnap 21:40, frissítve: hétfő 08:50

Megnyílt a Csontváry-kiállítás a budai Várban. A festő életművét bemutató tárlaton 150 képet lehet megtekinteni az év végéig.

Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban – Csontváry Kosztka Tivadar munkásságának egyik legismertebb darabja. A festő műveinek többségét közgyűjteményekben őrzik. Csontváry életművét most a budai Várban állítják ki. „Nagyon nehéz Csontváryt bemutatni, hiszen kicsi az életmű, nehezen utaztatható, kevés kiállítása volt. Ezért is fontos ez a kiállítás, ami most megnyílik, mert ide legalább el lehet hozni azokat a külföldi szakembereket is, akiket szeretnénk megnyerni az ügy érdekében, mert ha van egy ilyen kincsünk nekünk, magyaroknak, mint a Csontváry-életmű, akkor az is fontos, hogy ezt megismerje a nagyvilág” – fogalmazott Gulyás Gábor kurátor.

A képeket összesen 15 helyről szállították a volt Honvéd Főparancsnokság épületébe. „A kollekció mintegy 60 százaléka Pécsről érkezett, a Nemzeti Galériából, vidéki múzeumokból, de Szlovákiából, Pozsonyból is érkeztek képek, és természetesen néhány galéria közreműködésével jó néhány magángyűjtőtől is sikerült a legfontosabb képeket megszereznünk” – mondta Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója.

A kiállítás 17 teremben látható, ahol a látogatók a festő majdnem 150 képét tekinthetik meg. A kiállításhoz olyan kortárs festők is csatlakoztak, akikre nagy hatással volt Csontváry munkássága. „A gyűjteményt az elmúlt évtizedekben gondozó kollégáinknak szeretném megköszönni ezt a fantasztikus munkát, de szeretném megköszönni azoknak is, akik a 90-es években bábáskodtak az akkori kiállítás létrejöttében, felhívva ennek a fantasztikus életműnek a jelentőségére a figyelmet, és szeretném megköszönni mindazoknak, akik az elmúlt száz évben, sokszor a véletlenek gyümölcseképpen hívták fel a figyelmet az először posztimpresszionista, aztán később talán megértett szimbolistának nevezett művészre” – fogalmazott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az évtized kiállításának nevezte a Csontváry-életművet. „Hosszú évek óta ennyire izgalmas és ennyire várt, ennyire sokrétű és ennyi titkot rejtegető kiállítást nem láthattunk a fővárosban, és sokáig nem is fogunk látni. Nagyon régóta várják azt a fővárosiak, hogy Csontváry életműve a lehető legnagyobb teljességben látogatható legyen” – mondta L. Simon László.

A tárlat december 31-ig látogatható.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!