2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Megtalálták Dobó István rezidenciáját

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 10:56, frissítve: vasárnap 11:09

Dobó István rezidenciája is előkerült a föld alól az egri vár felújításakor. A régészeti kutatómunka két éve zajlik a területen, ezalatt több ezer leletet találtak a szakemberek. Az ásatásokra azért van szükség, hogy a műemléki felújítás során hitelesen rekonstruálják a vár több évszázadra nyúló építészeti történetét.

Több ütemben zajlanak a régészeti kutatások az egri várban. A kötelező kutatómunka a vár műemléki felújítását előzi meg, amelyet a Modern városok programban Eger önkormányzata végez.

A régészeti feltárást a visegrádi Mátyás Király Múzeum szakemberei végezték, akik elsősorban a belső várudvart és az északi falat kutatták. Ennek során több ezer régészeti lelet került elő a XII–XVIII. század közötti időszakból.

Előkerült többek között a régi provizori palota, amely annak idején Dobó Istvánnak, a vár első királyi kapitányának volt a rezidenciája. Előkerültek azok a kora középkori építmények, amelyek nagyjából a XI–XII., illetve a XIII. századi akkori püspöki rezidenciának voltak a meghatározó épületei. Komoly régészeti érdekességekről is beszámolhatunk, hiszen a most álló püspöki palota keleti traktusában egy hipokausztum is, egy padlófűtő kemence, ami komoly ritkaságnak számít a Kárpát-medencében ebből a korból – árulta el Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.

A kemencét letakarták, hogy védjék az időjárástól. A több ezer feltárt leletet a múzeum raktárában őrzik, ahol szétválogatják és restaurálják őket.

Sokféle lelet került elő a vár ásatása során. Többek között kerámiák, kályhacsempék, üvegleletek, fémek, vastárgyak. Ezeknek a restaurálása a következő időszakban fog elkezdődni. Először is nyilván egy tisztítási folyamaton fognak átmenni, majd a kerámiadarabok összeválogatása, esetleg kiegészítése, retusálása egy alaprestaurálási feladat kerámiák esetében – mondta Sikéné Kovács Melinda állományvédelmi csoportvezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!