2020. október 26.,
hétfő, Dömötör napja

Megérkezett Süsü Balatonszárszóra

Hír TV

2018. július 28., szombat 19:47

Megérkezett Süsü Balatonszárszóra – ezzel kezdetét vette a 8. Sárkányfesztivál. A rendezvényen nem csak az egyik legkedveltebb mesehőssel, hanem alkotójával, Csukás Istvánnal is lehet találkozni. A következő napokra számos, főként gyerekeknek szóló programmal, koncertekkel, színházi előadásokkal készültek a szervezők.

Sárkányhajóval érkezett Süsü Balatonszárszóra, ahol több száz gyerek várta. Amint partra lépett, azonnal megrohamozták, hogy készülhessen közös fotó a híres mesehőssel.

„Gyerekkoromban az egyik kedvenc mesém volt, akkor még ugye nem volt ennyi tévécsatorna, úgyhogy mindig nagyon vártuk, amikor volt egy-egy új része, és most hogy Benikém már 3 éves, most már kezd vele ismerkedni. Még annyira nem fogta meg, de most így talán megragadjuk az alkalmat, és ő lesz az új kis kedvenc” – mondta Horváth Gábor.

A fesztiválon nem csak Süsüvel, hanem alkotójával is találkozhatnak a látogatók, a Kossuth-díjas meseíró Csukás István a rendezvény állandó vendége.

„Csukás Pista bácsinak itt van a nyaralója, itt üdül minden nyáron legalább 30 éve, és akkor jött a gondolat, hogy kellene itt egy gyerekszínházat létrehozni, és a színház után következett természetesen, magától értetődően, hogy az ő sárkánya egy központi figura Magyarországon, tehát akkor kell erre ráépíteni egy sárkányfesztivált” – mondta Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere.

A Süsü a sárkány bábfilmsorozat első részét 1977-ben vetítette a Magyar Televízió. A forgatókönyvet író Csukás István semmiképpen sem egy hagyományos gonosz sárkányt képzelt el.

„Nagydarab, félelmetes, tüzet okád, de olyan a szíve, mint egy galambnak. Tehát egy szelíd sárkány. Rögtön jó lett a figura, erre már lehetett egy sorozatot építeni, tehát ugye megy, vándorol a Süsü, találkozik emberekkel és mindenki megijed tőle, pedig hát tudjuk, illetve kiderül, hogy ő senkit nem akar bántani, ő szeretetre vágyik. Így született, és azóta is, ha szabad mondani, megy a hódító útján” – mondta az alkotó.

A Sárkányfesztivál több mint egy héten át tart, a többi között báb és mesejátékokkal, Csukás színdarabokkal, sárkányhajózással, Halász Judit koncerttel várják a kicsiket és a nagyokat is.