2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Még a banán is megterem a szennyvíztisztító telepen

2015. március 21., szombat 19:42, frissítve: szombat 20:49

Folyamatosan érkeztek a látogatók a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep nyílt napjára a víz világnapja alkalmából. A budapesti létesítmény üvegházai magyar fejlesztések. Az igazi botanikus kertekben a növények gyökerei vonják ki a vízből a szennyezést.

Evőeszközök, olló és aprópénz – egy vitrinben állították ki azokat a tárgyakat, amelyeket a lakossági szennyvízből szűrtek ki. Az egyik polcon például mobiltelefonok sorakoznak. A dél-pesti telep Magyarország legrégebbi és egyben a legkorszerűbb tisztítója, naponta 50 ezer köbméter szennyvizet dolgoz fel.

A létesítmény egyik része botanikus kertnek tűnik – amiben még banán is terem –, de nem az. A magyar fejlesztésű üvegházakban a növényzet gyökérrendszere a szennyvízben lévő szerves anyagokat bontja le.

„A tisztított szennyvíz a Dunába kerül, azt kell tudni, hogy a megtisztított víz sokkal tisztább, mint maga a Duna vize, ami befogadja. Minden határértéknek megfelel és európai színvonalú” – mondta a Hír TV-nek Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetője.

A sötétszürke, zavaros folyadékból lesz a tisztítás végére színtelen, szagtalan víz, a szennyvíziszapból pedig biogáz, amiből áramot és hőt termelnek.

„A Duna Magyarország egyik legjelentősebb ivóvízbázisa és hogyha a Duna egészséges, jó állapotban van, ökológiai szempontból megfelelő, akkor maga az egész víztisztítási eljárási is egyszerűbb. Tehát az ivóvíz, amely kinyerhető, sokkal hamarabb és sokkal egyszerűbb módon válik fogyaszthatóvá az emberek számára” – magyarázta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, egy felnőttnek naponta legalább két, két és fél litert kellene fogyasztani belőle. „Általánosságban a csapvíz mindenképpen ajánlható, ezek mellett a különböző otthon főzött teák is javasolhatók, az ásványvizek is jók, de abban az esetben, ha valaki hajlamos a kőbetegségre vagy kőbetegség kialakulására, akkor célszerű odafigyelni arra, hogy alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvizet fogyasszon” – tanácsolja Szendrői Attila, az SE Urológiai Klinika egyetemi adjunktusa.

A vesekőképződés megelőzése érdekében persze az is fontos, hogy napközben egyenletesen elosztva igyon mindenki folyadékot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!