2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Korokodilok bújtak ki a tojásból Szegeden

Hír TV

2018. július 13., péntek 18:11, frissítve: péntek 19:32

Tompaorrú krokodilok bújtak ki a tojásból a Szegedi Vadasparkban. A két frissen kikelt hüllőt már a látogatók is megnézhetik. A természetben Nyugat- és Közép-Afrikában élő krokodilok közel kétméteresre is megnőhetnek, a tömegük legfeljebb 30 kilogramm.

Szegeden 6 éve tartanak tompaorrú krokodilokat, Barbi és Bobó, a szegedi krokodilpár szigorúan védelmezi a napokban kikelt fiókákat. Idén ötödjére sikerült szaporítani az afrikai hüllőket. Korábban emberi segítség is kellett az utódláshoz, mostanra azonban megoldják maguk a feladatot.

„A krokodilok ugye a tojásokat a nap melegével vagy hát a külső levegő hőmérsékletével költik ki. Különböző rothadó, bomló növényi részeket csinálnak meg egy fészekben, tulajdonképpen felkupacolják, és ebben kelnek ki a tojások. Anyukának az a feladata, hogy mindig ellenőrizze a hőmérsékletet, hihetetlen receptorai vannak. És ő beállítja, hogy ennek a dombnak hogy kell állnia, milyen vastagon kell befedni a tojásokat, ezt akár naponta változtatja, hogy a tojások megfelelő páratartalmat illetve hőt kapjanak” – mondta Veprik Róbert igazgató.

A kis krokodilok a kezdetben rovarokat, egy-két hónap után kis halakat is esznek. A természetben madarakkal és emlősökkel is táplálkoznak. „Általában vadon fogott szöcskét és sáskát szoktunk nekik adni, általában akkora méretűt, hogy ez nekik megfelelő legyen. És naponta kettőször kapják ezt a táplálékot, és körül-belül két hónapos korukban elkezdjük őket hallal etetni. Egyéves korukig viszont mindenképpen kell, hogy kapjanak rovareleséget” – magyarázta György Eszter animátor, állatgondozó.

A Szegedi Vadasparkban a frissen kikelt krokodilfiókák mellett a tavaly született kiskrokodilok is láthatók. A most született kicsinyeik azonban hamarosan más állatkertekbe költöznek majd.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!