2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Jézus utolsó útjára emlékeznek virágvasárnap

2015. március 29., vasárnap 19:40, frissítve: vasárnap 19:43

A katolikus liturgiában a virágvasárnapi szentmisében a jeruzsálemi bevonulás és a szenvedéstörténet is elhangzik, így az ünnep hivatalos neve Urunk szenvedésének vasárnapja lett. Ilyenkor a körmenet általában a templomon kívüli helyszínről indul, és a barkák megáldásával kezdődik. A magyar népszokásban a virágszenteléshez kapcsolódik a palóc kiszehajtás, azaz a menyasszonynak öltöztetett szalmabáb folyóba dobása, valamint a Bújj, bújj, zöld ág kezdetű gyerekjáték is.

A nagyhét kezdetét jelentő virágvasárnapon Jézus utolsó útjára emlékezik a keresztény egyház. A Biblia szerint ezen a napon vonult be szamárháton Jeruzsálembe, ahol Messiás királyként üdvözölték, aki felszabadítja a népet a római uralom alól. Csíksomlyón az esős idő ellenére is több kilométeren keresztül vonultak a kegytemplomig.

A helyiek azt mondják, a hit ad erőt a megmaradásukért folytatott mindennapi küzdelemhez. „Hogyha egyszer az embernek van egy kis hite, akkor a hit szerint jön a templomba, úgy gyermek, úgy felnőtt, mindenki egyformán. Imádkozunk és főleg, hogy most jönnek a húsvéti szent ünnepek, most a virágvasárnapi szentmise zajlik, akkor el lehet képzelni, hogy mindenkit vonz, aki katolikus és van a szívében egy kis hit” – fogalmazott Hoffbauer Mihály.

Székelyföldön a vallási ünnepek idején az egész család részt vesz a szentmisén. „Egyrészt egy hagyomány is, másrészt, hogyha a rossz ellen nincs valami jó, valami pozitív, kell valami jó, kell valami, ami továbbvisz a mindennapokban és ezt próbáljuk átadni” – mondta Görbe Csaba.

Virágvasárnaphoz több népi szokás is fűződik. Székelyföldön az előző évben megszentelt barkát nem kidobják, hanem elégetik, mert úgy tartják a kidobott barka szerencsétlenséget hoz a családra. A frissen szentelt barkát pedig gyógyításra, valamint rossz idő elhárítására is használják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!