2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Japán film nyerte az Arany Pálmát a Cannes-i Filmfesztiválon

Hír TV

2018. május 20., vasárnap 11:39, frissítve: vasárnap 12:44

Erős kezdéssel indult a 71. Cannes-i Filmfesztivál díjátadó estéje. Az olasz Asia Argento a nemzetközi zaklatásellenes kampányt kiváltó Harvey Weinstein producernek üzent. „Hadd mondjak el valamit. 1997-ben Harvey Weinstein megerőszakolt engem itt, Cannes-ban. 21 éves voltam. Ez a fesztivál egy vadászterület. Van egy jóslatom, Harvey Weinsteint soha többet nem látják itt szívesen. Szégyenben fog élni, abból a filmvilágból kivetetten, ami korábban úgy szerette, és ami elfedte a bűneit. Ma este, önök között még mindig vannak olyanok, akiket felelősségre kellene vonni a viselkedésükért” – fogalmazott.

A fesztivál szervezői egyébként egy telefonos segélyvonal elindítását is bejelentették olyan nők számára, akiket a filmiparban ért zaklatás.

 

A gála ezután a szokott mederben folytatódott a díjak kiosztásával. A Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő által vezetett zsűri szerint a legjobb színésznő a kazah Samal Yeslyamova, a legjobb színész az olasz Marcello Fonte lett. A legjobb rendezésért a 2015-ben Oscar-díjat nyert lengyel Pawel Pawlikowskit díjazták, 50-es években játszódó szerelmi drámájáért, a Hidegháború című alkotásáért.

A második legfontosabb elismerést, a Nagydíjat Spike Lee rasszizmusellenes szatírája, az igaz történeten alapuló, BlackkKlansman című filmje nyerte. A film egy afroamerikai nyomozóról szól, aki a 70-es években beépült a Ku-Klux-Klan szervezetbe. A rendező az erőszak amerikai áldozatainak ajánlotta a filmet. „Sokan kérdezték az interjúk során, hogy milyennek látom ma a világot. Mivel mind szeretjük a mozit, Peter Weir filmjére utalnék vissza, A veszélyes élet éveére. Szerintem ez a veszélyes élet éve” – nyilatkozta a díjazott filmrendező.

Az Arany Pálmát pedig 20 év után kapta ismét japán film. Kore-eda Hirokazunak a Shoplifters-ért ítélték oda az elismerést. A film azt mutatja be, milyen erős kötelékek élnek egy nehéz körülmények között, bolti lopásokból élő családban, ahová befogadnak egy utcán talált kislányt. Kore-eda harmadszor mutat be filmet Cannes-ban, a versenyprogramba másodszor került be. „Nem élnek a peremen, mert igazából minden erejükkel a társadalom részei akarnak maradni. Ez minden, amit csinálnak, ez felemészti minden energiájukat, a bátorságukat, minden áldott nap. Nyilvánvalóan azért nem hősök, és nem is bűnözők, de apák, anyák akarnak maradni, és én ezt az elkötelezettséget akartam bemutatni” – mondta a rendező a díjkiosztó utáni sajtótájékoztatón. 

Rendkívüli Arany Pálma-elismerést kapott a 87 éves Jean-Luc Godard a Le livre d'image (Képeskönyv) című alkotásáért.

Cannes-ban ismét díjaztak magyar filmet is. Szilágyi Zsófia Egy nap című játékfilmje a Kritikusok hetén szerepelt, és a nemzetközi filmkritikusok szervezetének különdíjával jutalmazták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!