2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Így már könnyen rátalálhatnak elveszett kedvenceikre

2015. május 2., szombat 17:48, frissítve: szombat 18:12

Mikrochip-leolvasókkal segíti az elkóborolt kutyák hazajutását az egyik állatvédő szervezet. A budapesti kutyabarát éttermekbe telepített berendezések révén a gazdák mostantól könnyen rátalálhatnak kedvenceikre.

Magyarországon mintegy kétmillió kutya él, ebből több mint százezer kóborol az utcákon. A Vigyél Haza Alapítvány az utóbbiakon segítene, hogy ha van gazdájuk, hazajussanak. Budapesti kutyabarát éttermekbe telepítenek ingyenesen igénybe vehető mikrochip-leolvasókat. „A gyakorlatban úgy működik, hogy ezekre a helyszínekre kihelyezünk chipleolvasó készülékeket, illetve megtanítjuk őket, hogyan kell használni. Gyakorlatilag a chip leolvasását követően a készüléken le lehet olvasni magát a chipszámot és önkéntes állatorvosaink segítségével kikeresik azt, hogy kinek a nevére van ez a kutyus regisztrálva és vele fölveszik a kapcsolatot, hogy minél hamarabb jöhessen érte, és minél hamarabb hazakerülhessen” – mondta Schwartz Noémi, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntese.

Zola, Budai Bálint kutyája még soha nem kóborolt el, de gazdája szerint ha egyszer mégis elveszne, akkor a felismerő rendszer elterjedésével nagyobb esélye lenne megtalálni. „Ennek el kéne terjedni a köztudatban, hogy ez működni tudjon, mert szerintem nagyon sok ember egyébként sem fogja meg a kutyákat, hanem csak úgy elmegy mellettük. De hogyha ez tényleg úgy működne, hogy nagyjából minden ember tud róla, hogy van ez a lehetőség, hogy egy chip alapján be tudják azonosítani a kutyákat, akkor ez szerintem működhet” – fogalmazott a férfi.

A chipalapú azonosító rendszer egyelőre 13 fővárosi kutyabarát vendéglátó egységben működik. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy május végéig Budapesten 25 helyen legyen mód az elkóborolt ebek azonosítására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!