2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Igazi kuriózum: 16. századi pénzhamisító műhelyre bukkantak

Hír TV

2017. október 21., szombat 10:46, frissítve: szombat 12:13

16. századi pénzhamisító műhely nyomaira bukkantak a régészek a diósgyőri vár lábánál. Az ásatások a tervezett látogatóközpont megépítését előzik meg, ennek során került elő több mint hatvan pénznek látszó tárgy. A leletek a szakemberek szerint egyedülállónak mondhatók, mert bár találtak már hamis pénzt más várak feltárásánál is, arra nagyon ritkán van példa, hogy ilyen mennyiségű érme kerüljön elő a föld alól.

A diósgyőri vár fejlesztésének keretében látogatóközpontot építenek majd a Huszárvár területén, ezt kötelező régészeti feltárások előzik meg. Ennek során a szakemberek egy fémfeldolgozó műhely nyomaira bukkantak, amelyre különböző tüzelőhelyek, fémsalakok, és öntőtégelyek utalnak.

A diósgyőri református iskola tanulói rendhagyó történelemóra keretében nézhették meg a vár lábánál zajló ásatásokat, és izgatottan vették kezükbe a pénznek látszó érméket.

„Az, hogy ez pénzhamisítással foglalkozhatott, vagy végeztek itt ilyet is, akkor vált bennünk erősen gyanússá, amikor egyre több kis kerek, pénznek tűnő tárgy került elő a területről. Idén április 3-ától dolgozunk a diósgyőri vár környezetében, a várárokban, illetve a Huszárvárban, és eddig hatvanhat darab pénznek tűnő tárgyat találtunk” – számolt be Miskolczi Melinda, a Herman Ottó Múzeum régésze. Ebből tizenegy a várárokból került elő, a maradékot pedig a Huszárvárban találták meg a szakemberek.

„Ez igazán szenzációs felfedezés, megörültünk neki. A környékbeli várakból már volt hasonló hír. Nem ez volt a fő profilja a műhelynek, hiszen ez kovácsműhely lehetett, és mintegy mellékesen gyártották itt a hamis pénzeket, viszont ötven darab hamis pénz már jelentős mennyiség, erre már felkapták a fejüket a szakemberek is” – nyilatkozta Almási Beatrix, a diósgyőri vár kommunikációs menedzsere

A pénzérméket, csakúgy mint az ásatás során talált összes tárgyat, a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai állítják helyre, és a tervek szerint kiállítást is rendeznek belőlük a jövőben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!