2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hatalmas kültéri szobrot kapott a gömböc

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 15:01, frissítve: csütörtök 15:45

A világ legnagyobb és első kültéri gömböcszobrát állították fel a Corvin sétányon. A 4,5 méter magas, több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült alkotás a magyar leleményességnek állít emléket. A gömböc feltalálója két magyar építészmérnök.

Több mint tízévnyi kitartó kutatás után talált rá Domokos Gábor és Várkonyi Péter a gömböc formára. A magyar találmányt sokan a 21. század legnagyobb felfedezésének tartják. A gömböc ugyanis az első olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van.

„Ha egy természeti formát megnézünk, akkor a gömböcből levezetett matematikai modellekkel meg tudjuk mondani a múltját. Marsi kavicsokat mutatott nekünk a NASA, és megmondtuk, hogy mennyit koptak, mennyit vitte őket a régi marsi folyó. A közelmúltban egy nagyon érdekes csillagközi aszteroida került be a Naprendszerbe, nagyon furcsa alakja volt, amiből először arra gyanakodtak, hogy űrhajó, annyira furcsa volt. De az alakjából éppen ebből a gömböcből kapott egyenletekkel arra következtettünk, hogy pusztán lekopott, öt-hatszázmillió évig tartott ez a kopás” – nyilatkozta Domokos Gábor.

A nemzetközileg is elismert találmány most egy nagy testvért is kapott. A világ legnagyobb gömböc formájú szobrát a budapesti Corvin sétányon állították fel. A több mint négytonnás, rozsdamentes acélból készült alkotást daruk segítségével emelték a helyére

„Kerestünk egy olyan alkotást, amely illik a Corvin sétányhoz, illik ahhoz a csomó kutatás-fejlesztést végző céghez, amelyek idejönnek, és itt több ezer ember mellett dolgoznak a tudomány különböző területein. Amikor megfogalmaztuk, hogy milyen alkotás, milyen szobor tudna ehhez társ lenni, akkor azt néztük, hogy magyar hátterű alkotás legyen, a tudományról szóljon, és legyen feltalálással kapcsolatos része; nálunk a tulajdonosok matematikusok, úgyhogy a matematika is legyen elrejtve ebben a tárgyban. Így találatunk egy nagyon szép kompromisszumot” – mondta Radványi Gábor, a Futureal-csoport főépítésze.

A magyar találmánynak köszönhetően nemcsak a kövek evolúcióját sikerült megfejteni, a gömböc praktikus formáját a drónok tervezésénél is hasznosítani lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!