2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hamarosan már kapható a legjobb eper

2015. május 18., hétfő 10:57

Kezdődik az eperidény a Somogy megyei Csökölyben. Magyarországon ebben a faluban terem az egyik legjobb minőségű gyümölcs. A helyiek szerint az idei termés jónak ígérkezik, az igazán ízletes, szabadföldön termett pár nap múlva kerül a piacra.

Csököly környéke az ország egyik legismertebb epertermő vidéke. A faluban mintegy 50 család foglalkozik a termesztésével. A fólia alatt érlelt már a piacon van, a szabadföldit pár nap múlva kezdik szedni. „A talaj adottsága kiváló. Homokos talajon tudunk minőséget, jó ízvilágot produkálni. Ez nagyban befolyásolja a minőséget, a pultállóságot. A kötött talajokat nem szereti az eper. Leginkább a késői fajták azok, amelyek tűrik a kötöttebb talajokat, ott lehet előállítani ilyen típusú epreket” – mondta Nezdei Sándorné családi gazdálkodó.

A helyiek egyik legnagyobb problémája, hogy a piacon sok olyan epret árulnak, amelyre ráírják, hogy csökölyi, pedig nem innen származik. Nem ritka az sem, hogy a külföldi, a szállítás és a hosszú ideig tartó hűtés miatt lényegesen rosszabb minőségű epret is magyarként adják el. „Szeretném, hogyha a csökölyi epret végre le sikerülne védetni, hogy a piacon ne lehessen másfajta és másféle epret árulni, illetve azt szeretném, hogy a csökölyi gazdálkodók azt a profitot kapnák meg, amiért valójában meg is dolgoznak. Azt kell tudni, hogy ez nagyon-nagyon kézimunka-igényes növény, rengeteg benne a robotmunka” – fogalmazott Jakab Csongor, Csököly polgármestere.

Az idén a korábbi évekhez képest később jött a meleg idő, ezért a gyümölcs érése két hét késésben van. Emiatt az idénye is kitolódik, várhatóan még június végén is lehet majd az üzletekben, piacokon magyar eperrel találkozni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!