Halételek illata lengte be a várost
2015. április 11., szombat 20:07
Hatszáz literes üstben mesterszakácsok főzték a város halászlevét a Fehérvári Halünnepen, hatvan kisebb bográcsban pedig a versenyzők halételei készültek. „A fő szempont nálunk, hogy nem halászlé-, hanem tényleg halételfesztivált szerettünk volna. Tavalyi évben volt currys ponty. Nagyon színes a repertoár, különleges halételeket is készítenek az emberek” – mondta Úrfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezető igazgatója.
A legnépszerűbb azonban még mindig a halászlé. Az elmúlt két év győztese ezúttal is bajai halászlét készített. „A titok az szerintem, hogy én megízlelhettem azt az ízvilágot, amelyet a Mohácsi-sziget tartalmaz magában, és amit főzök, az mindig próbál arra hasonlítani, amit tanultam a papámtól, édesapámtól, nagybátyámtól” – fogalmazott Katona Péter.
Akik nem főztek, horgászhattak. A szervezők szerint nem nehéz megszerettetni ezt a sportot a kezdőkkel. „Fognak egy kis halat, már annak örülnek, és onnantól kezdve lelőhetetlenek, tehát folyamatosan akarnak fogni. Most is az előbb fogtak egyet, őket már ma innen nem viszik haza a szülők szerintem” – nyilatkozta Fábián Antal.
Székesfehérvárt számos horgászatra alkalmas tó veszi körül, ezért tartják fontosnak a szervezők, hogy a szabadidő eltöltésének ezt a formáját is népszerűsítsék.
Forrás: Hír TV