2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Hagyományőrzés és népviseleti bemutató Hollókőn Pünkösd alkalmával

Hír TV

2018. május 20., vasárnap 17:52, frissítve: vasárnap 17:55

Hagyományőrző mesterségekkel és népviselet bemutatóval is várták az érdeklődőket Hollókőn, a Pünkösdi ünnepségeken. A Világörökségnek számító Nógrádi faluban máig őrzik a népszokásokat.

A 400 lelkes Nógrád megyei falu pünkösdi ünnepségén az Ófaluba várták a vendégeket, ahol a viseletbemutató mellett egyéb hagyományőrző szokásokat is megismerhettek.

A település a mai napig ragaszkodik hagyományaihoz, bizonyítja ezt az a 40 lelkes fiatal, akik a kereszténység második legnagyobb ünnepén azt akarják megmutatni, hogy Hollókő egy élő falu.

„Hollókő nem egy skanzen, nem egy múzeum, amit az ember csak meg tud látogatni, hanem egy olyan hely, ahová eljön, jól érzi magát az ember, találkozik velünk hollókőiekkel, ismerős arcokkal, hiszen mi itt lakunk, ez a múltunk volt, amiből építkezünk, és a mi jövőnk marad” – mondta Kelecsény Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatója.

Hollókő 1987 óta a Világörökség része. A Világörökségi Bizottság Budapest mellett elsőként vette fel listájára a Nógrád megyei palóc falut.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!