2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Ellepték a biciklisek a fővárost

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 16:24, frissítve: vasárnap 21:21

Tízezrek bicikliztek keresztül Budapesten az I Bike Budapest felvonuláson. A menet a már hagyományos bringaemeléssel ért véget a Városligetben. A felvonulást szervező Kerékpáros-klub csak örömtekerésnek nevezte a vonulást, de a biciklis-barát fejlesztésekért is demonstráltak, különösen a Lánchídon amelynek idén kezdik a felújítását.

Az Erzsébet híd budai hídfőjénél indult az idén is a Föld Napjára időzített budapesti biciklis felvonulás. Elöl a több száz narancssárga pólós rendező, utánuk pedig a végeláthatatlan biciklis tömeg. Idősek, fiatalok, a legkülönfélébb biciklikkel, sőt akadt, akinek még tekernie sem kellett.

 

A menet - miután körbetekerték a várost - a Városligetben ért véget. A több mint egy évtizede rendszeres biciklis felvonulásoknak a résztvevők szerint ugyan volt hatása, és fejlődött a város biciklis infrastruktúrája, de volt aki szerint még lenne hova fejlődni.

Fölhívjuk a figyelmet, hogy kerékpározni ugyanolyan jó mint, hogy ha autóval közlekednénk vagy közösségi közlekedéssel. És szeretnénk, ha a politikusok végre észrevennék, hogy ez az egyik legegészségesebb, és legkörnyezetbarátabb közlekedési mód, amelynek ugyanannyi esélyt kellene adni mint az autósoknak. (...) Én azt gondolom, hogy nem egyenlő a mérce, bár egy pozitív irányba elindult az elmúlt néhány évben a tendencia, és hát nézzetek körbe azért vagyunk ennyien, hogy ezt demonstráljuk, hogy egyenlőek vagyunk mi is - véli Kozák Balázs.

A vonulást szervező Magyar Kerékpárosklub szóvivője azt mondta, hogy a város különböző pontjaira kihelyezett biciklis számlálóik idén jóval magasabb számot mutatnak mint egy éve ilyenkor, ezért a legfőbb cél az lenne, hogy a főváros ugyanolyan tempóban fejlessze a biciklis hálózatot, mint amilyen tempóban nő a biciklivel közlekedők száma. A legfontosabbnak jelenleg azt tartják, hogy a Lánchíd idén kezdődő átalakítása során gondoljanak a biciklisekre is.

Tíz évvel ezelőtti Lánchídon nem volt ennyi bringás, nem volt ennyi turista, és hogy ha ugyanolyanra építik vissza, akkor ugyanúgy a dugó fog állni rajta végig. Tehát szeretnénk a Lánchíd forgalomcsillapítását elérni kerékpárosbarát megoldásokkal, a rakparton a felújítás után kerékpársávokat az ingázóknak, és a Duna part megközelítésére, ezen kívül a városligeti Olof Palme sétánynak a megtartását szeretnénk kérni, mert a Városliget átalakításával azt meg akarják szüntetni és az Budapest egyik legjobb, és egyébként legfontosabb legtöbb bringázót vonzó ütőere ahol Kelet-Pest a belvárosba közlekedik és azt óriási hiba lenne, ha megszüntetnék - mondta a Magyar Kerékpárosklub szóvivője, Halász Áron.

Olyanok is voltak akik szerint lényegi változás történt az elmúlt években a döntéshozók részéről is.

A felvonulás a biciklik közös magasba emelésével ért véget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!