2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Hazahúzó 01:00

Drazsét a technika sem képes felülmúlni

2015. április 26., vasárnap 15:29, frissítve: vasárnap 15:50

A világ legjobb mentőkutyái közé beválasztott Drazsé, a nyolcéves fekete labrador is részt vett a szentendrei kutatószimuláción. A mentőkutyák világnapját 2008 óta tartják meg.

Egy lakóépületre zuhant, kigyulladt utasszállító repülőgép roncsaihoz riasztották a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egységét. A szimulált gyakorlaton a mentőkutyák túlélők után kutattak. A kutyák szaglása 200 ezerszer jobb az emberénél, ezért nélkülözhetetlenek a mentésnél.

– Több száz éve tevékenykednek már az emberiség szolgálatában és mindeddig a technika nem tudta őket megelőzni. Ez azt jelenti, hogy nagyon jó mozgással kell rendelkezniük, nagyon jó motivációval. Adott esetben egy földrengésnél tíz napokat kell dolgozniuk, és akinek van kutyája, az tudja, hogy ezt milyen nehéz elvárni egy kutyától. Valamint olyan szaglószervük van, amit egyelőre nem lehet leutánozni, ezt azt jelenti, hogy ők akár többméteres törmelék alatt is képesek megtalálni az eltűnt személyt – mondja Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

Drazsét, a nyolcéves fekete labradort nemrég választották be a világ legjobb mentőkutyái közé. A mentőkutyákat nemcsak katasztrófahelyzetekben vetik be.

– Többször volt már éjszaka, például eltűnt személyek keresésére, kutatására fönt a hegyekben, Dobogókő környékén. Vagy kiránduló személy mentéseknél már igénybe vettük ezeknek a kutyáknak a segítségét. Illetve tűz okának a megállapítására gyakran vesszük igénybe ezeket a kutyákat – nyilatkozta Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Magyarországon több mint száz mentőkutyás egység segíti a tűzoltók és a rendőrség munkáját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!