2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csukákat telepítenek a héten a Balatonba

Hír TV

2018. április 17., kedd 15:41, frissítve: kedd 16:22

A tervek szerint 250 ezer előnevelt kishalat engednek a tóba. A csuka ragadozó hal - egyre népszerűbb horgászok körében.

A kis csukák élete még februárban a jég alatt kezdődött el, miután a csukapárok leívtak - a balatoni halgazdálkodás természetes úton szaporítja a csukákat.

„A kis csukákat pedig 2-3 centis korig neveljük, mielőtt áttérne a ragadozásra, akkor szűrjük le. Ez most van, ez a pillanat, mert a csukánál nagyon veszélyes a kannibalizmus. Ilyenkor, hogy ha nem történne meg a szűrés, akkor egymást próbálnák megfogni, és nagyon nagy veszteségek következnének be” - mondta el a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tógazdasági vezetője, Fekete Áron.

A csuka a Balaton leggyorsabban növekvő hala. A most még kis halak októberre akár 40-45 cm-esre nőhetnek, de jövő tavaszra mindenképp fogható méretűek lesznek. A Keleti-Bozót csatorna népszerű csukázóhely a horgászok körében, itt kezdték el idén a telepítést is.

„Ez a víz azért azt mondom, hogy elég technikás azért. Van akadós része, illetve a szélében, ez a sásos részen azért elég sokféle technikát ki lehet próbálni” - mondta egy halász, Rauch Péter.

Idén 250 ezer kis csukát telepítenek a Balatonba. Egy-egy helyre csak 2-3 ivadékot érdemes kihelyezni, ezért az időigényes munkába a helyi horgászok is besegítenek.

„Olyan helyekre szórjuk ki a kis csukákat, amint látjuk mögöttünk is, vízben álló partszéli növényzet van, ide eltudnak bújni. Ugye rejtőzködő életmódot folytatnak, azért is ilyen szép mintás a csukának az oldala, és lesből támadják az áldozataikat. Nagy területen igyekszünk szétszórni őket, hogy ne egymást találják meg, hanem az ilyenkor már kikelő keszegivadékot, és velük táplálkozzanak” - mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

A Nyugati övcsatornába és a hévízi árokba is jutott a csukákból, a következő napokban pedig a Balaton északi partján, csónakokból telepítenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!