2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

A sós találkozik az édessel – felvágták az országtortát

2015. augusztus 20., csütörtök 18:51, frissítve: szerda 13:39

Az ország három tortájának felvágásával vette kezdetét az augusztus 20-i vásári forgatag, a Magyar ízek utcája a Várkert Bazárban. A budai Várban pedig a Mesterségek ünnepén az ősi foglalkozásokat ismerhetik meg a látogatók. A rendezvény központjában a pásztorok élete áll, a díszvendég pedig Spanyolország.

A Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortának a felvágásával vette kezdetét az augusztus 20-ai vásári forgatag, a Magyar Ízek utcája a Várkert Bazárban. Az ország tortáját idén Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó vágta fel.

„Még sosem ettem országtortát, ez nekem az első, és bevallom őszintén, hogy nagyon finom, úgyhogy innen gratulálok a készítőknek. Ugye, sárgabarack-pálinkás, és hát azért megmondom őszintén, a pálinka nem érződik benne, úgyhogy mindenkinek ajánlják, és én is ajánlom mindenkinek” – nyilatkozta Risztov Éva.

A torta készítője szerint a sós és az édes ízek párosításától különleges az idei országtorta. „Ez egy különleges ízvilág. A sós találkozik az édessel és a savanykással. Erre rá kell érezni, erre a tortára, és utána lesz kedvenc, úgy gondolom” – mondta Szó Gellért cukrász.

Emellett elkészült az ország cukormentes, barackos buboréktortája és a honvédség Tessedik mézes körtetortája is. „A cukormentes kicsit jobb, nekem intenzívebb az íze. Finom, nagyon jó, kicsit savanykás a tetején a barack, az alja meg finom csokis meg diós” – vélekedett egy kóstoló.

De nem csak a tortákat lehetett megkóstolni. A Magyar ízek utcájában olyan különlegességekkel is találkozhattak a látogatók, mint a borlekvár vagy a boldogi nagyrózsa. „Mi egy tradicionális süteményt árusítunk, amit boldogi nagyrózsának hívnak, Heves megyében készítik ezt hagyományosan. A menyasszonynak a keresztanyja készíti ezt az egész násznép részére, és a lakodalom vendégeit szokták vele kínálni” – magyarázta Inzsel Rita.

Közben a budai Várban, a Mesterségek ünnepén olyan régi foglalkozásokat is megismerhettek az érdeklődők, mint például az övkészítés, de a csipkevarrás rejtelmeibe is betekintést engedtek a gyakorlott mesterek. A huszonkilencedik Mesterségek ünnepe vasárnapig tart a Várban. A rendezvény középpontjában idén a pásztorok élete áll, a díszvendég pedig Spanyolország.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!