2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A levendula vonzza most a látogatókat a Balatonhoz

Hír TV

2018. június 17., vasárnap 13:24

Megkezdődött a Szedd magad akció a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi levendulásában. A Levendula fesztiválhoz képest idén egy héttel korábban lehet aratni a virágot. Ezekben a napokban ezrek látogatnak emiatt Tihanyba.

Az ország minden pontjáról érkeznek ilyenkor a tihanyi levendulásba. Vannak, akik csak a fotó kedvéért lépnek a kék színű virágok közé, de a legtöbben teleszedik a helyben vásárolható aratótáskát.

Tihanyban lépten-nyomon levendulás termékeket áruló boltokat lehet találni, de most az apátság mellett kirakodóvásárral, levendulából készült termékekkel is várják a következő két hétben a látogatókat. A sokoldalú gyógynövény egyébként fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató hatású. A virágból palántaként is lehet Tihanyból hazavinni.

„A Tihanyi-félsziget speciális klímája miatt nagyon jó, világviszonylatban is kiemelkedő minőségű levendulaolajat lehet itt termelni. Itt telepítettek Magyarországon először kísérleti jelleggel levendulát, régen volt, az 1920-as évek elején” - mondta Bartus Sándor,  levendulapalánta termelő.

A tihanyi levendulafesztivált június 22-étől július 1-jéig tartják, de valószínűleg addigra a szedhető levendula elfogy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!