2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A közgazdász Ádámnál voltak mélypontok, de sikerült a Föld körbetekerése

Hír TV

2018. szeptember 15., szombat 15:16

Kerékpárral tekerte körbe a földet egy egri fiatalember. Szabó Ádám három év alatt 47 ezer kilométert tett meg. Sátorban aludt, és nomád körülmények között élt.

Az egri fiatalember 3 éve határozta el, hogy kerékpárral körbe utazza a világot. 1200 nap alatt 47 ezer kilométert tett meg. Utazása közben blogot írt, és videózott.

A közgazdászként végzett 34 éves férfinak nem volt bringás múltja. Egy snowboard baleset után, rehabilitációként kezdte el a kerékpározást. Kezdetben még csak a munkahelyére járt vele, de később annyira megszerette, hogy egy európai körútra is vállalkozott. Már akkor tudta, hogy sokkal hosszabb útra is elviszi a biciklit.

„Alaphangon ez egy 18 kilós bringa, acél vázzal, van egy különleges váltórendszerem” – árulta el Ádám. A bicikli és pár hátizsák, ez volt az összes felszerelése az úton. Sátorban aludt, patakban fürdött, és mosott. A családjának egy-két havonta jelezte, hogy jól van. Bár voltak mélypontok az útján, azt mondja, sosem fordult meg a fejében, hogy hazamegy.

„A legnehezebb a mentális része, amikor önmagunkkal harcba kerülünk, ezeket különböző helyzetek hozzák ki belőlünk. Úgyhogy az önmagammal való harmóniának a megteremtése volt legtöbbször a legkeményebb feladat. Ezen kívül nyilván komoly fizikai erőnlétre is szükség volt, fizikai teljesítményre. A Himalájában kétszer voltam biciklivel, egyszer túrázva a Pamír hegységben is.Nagyon nomád körülmények között kellett nagyon sokáig magasan kerekezni, úgyhogy ezek fizikailag,  vagy akár sivatagokban átkelni ezek nagyobb odafigyelést igényelnek” – mesélte Szabó Ádám.

Utazása során 43 fát is elültetett. Az adott országokban őshonos növényekkel a természet és az ember kapcsolatára hívta fel a figyelmet. A 3 éves útról filmet és könyvet is készít majd, egy kis pihenés után pedig Izlandot szeretné körbe biciklizni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!