2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A hóvihar sem hátráltatta a zarándokokat

2015. április 3., péntek 13:48, frissítve: péntek 13:48

Hóviharban, hidegben járták végig a keresztutat több százan a csíksomlyói Jézus-hágón. A résztvevők hajnali 5 órakor vágtak neki a rendkívül meredek hegyoldalnak. A közel kétórás zarándoklatot egy évtizede teszik meg nagypéntek hajnalán.

Kelet-Európa egyik leghíresebb és legismertebb keresztútján, a csíksomlyói Jézus-hágón imádkozott péntek hajnalban több száz hívő. A hóviharral és a hideggel dacolva, mécsesekkel és elemlámpákkal a kezükben járták végig a keresztút állomásait, így emlékezve Jézus Krisztus szenvedésére.

„Ami idehozza a testvéreket, az valószínűleg a kihívás, az áldozatvállalás, hiszen hajnalban a sötétben csupán az elemlámpák világával járjuk végig, elmélkedjük végig a keresztutat – benne a mi életünket is –, és érezzük azt, hogy nekünk is mint embereknek áldozatot kell vállalnunk azért, hogy egy picit jobbak legyünk, és jobbá tudjuk tenni környezetünket, világunkat is” – mondta Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

Sem a havazás, sem a mínusz fokok, de még a jó időben is nehéz terepnek számító hegyoldal sem jelentett akadályt a több száz embernek. „Ez mind a keresztút hatása, még talán felemelőbb is, jobban el tudunk mélyedni abban, amit a keresztútnak a lényege sugall. A mindennapi keresztünket jobban tudjuk bírni cipelni, mert mindannyiunknak megvan a maga keresztje” – fogalmazott Vitos László.

A résztvevők azt mondták, a zord nagypénteki időjárás csak felfrissítette testüket-lelküket egyaránt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!