2024. 10. 10. Csütörtök Gedeon napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

3D-ben is megelevenedik a Székelyföldi Legendárium

2015. március 21., szombat 16:26

A könyv, a térkép és a társasjáték után elkészült a Székelyföldi Legendárium 3D-s animációs rajzfilmsorozatának első része, a Likaskő. A legendárium csapata már a rajzfilmsorozat második részén dolgozik, amelyet reményeik szerint újabb epizódok követnek majd, hiszen a könyv is összesen 155 székelyföldi mondát és legendát tartalmaz.

Óriások, tündék, sárkányok és szülőföldjüket védő rettenthetetlen székely hősök világa – az első székely rajzfilmsorozat a valós földrajzi helyszínekhez, településekhez kötődő mondákat, legendákat eleveníti meg. Az ötletgazda szerint a történetek azt mutatják meg a fiataloknak, ami a hivatalos történelemkönyvekből hiányzik.

– Megtaláltuk és keressük folyamatosan az utat a fiatalok irányában. Nekem is olyan gyerekkorom volt, hogy nem volt lehetőségem ezeket a mondákat, legendákat megismerni, mert nem tanítják, mások a szokások stb. De ezek a történetek olyan értéket hordoznak, olyan üzenetek a múltból, amelyek szép utat mutatnak nekünk a jövőbe – mondja Fazakas Szabolcs producer.

Az Orbán Balázs és Benedek Elek által összegyűjtött történeteket Kudelász Nóbel székelyudvarhelyi író tette a gyermekek számára is közérthetővé, ő írta a rajzfilmek forgatókönyvét is. Azt mondja, nem volt könnyű a mondanivaló és a játékosság mellett a székelyek ízes beszédét is megjeleníteni.

– A Likaskő rajzfilm a székelység egyik legendáját meséli el, ezért elengedhetetlen, hogy népi jellege is legyen, de nem eltúlzottan. Arra kellett figyelni, hogy a kötetlen beszéd, a párbeszédekből kialakuló szereplői viszony mellett még maradjon hely meg idő arra is, hogy igazi székely kifejezések, frappáns megfogalmazások is bekerüljenek a rajzfilmbe – magyarázza az író, forgatókönyvíró.

A legendáriumot Fazakas Szabolcs és csapata világszerte ismertté tenné. Néhány hónap múlva a londoni Her Majesty színház színészei utaznak Székelyudvarhelyre, hogy a mesefigurákat angol szinkronhangon szólaltassák meg, így a rajzfilmsorozat a Kárpátokon túlra is eljuthat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!