2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf Mindenki című alkotása

2017. február 27., hétfő 13:00, frissítve: hétfő 14:05

Újabb magyar filmsiker az Oscar-gálán: az Amerikai Filmakadémia Deák Kristóf Mindenki című filmjének adta a legjobb élőszereplős rövidfilm díját. A díjátadó nem zajlott zökkenőmentesen: a legjobb filmnek járó elismerést a valódi nyertes Holdfény helyett a másik nagy esélyesnek, a Kaliforniai álom stábjának akarták átadni.

Az Amerikai Filmakadémia 89. alkalommal osztotta ki a díjakat 24 kategóriában. A gála elején a legjobb mellékszereplőknek járó díj talált gazdára, a nőknél Viola Davis a Fences, a férfiaknál Mahershala Ali a Holdfényért kapta az elismerést. Ez utóbbi film lett a gála egyik nagy nyertese.

A legjobb egész estés animációs film a nyomozós-állatos Zootropolis – Állati nagy balhé lett. A díj átadása előtt a mexikói Gael García Bernal a Donald Trump bevándorlásellenes politikájának is üzent. „Mexikóiként, latin-amerikaiként, migráns munkásként, emberként ellenzek mindenfajta falat, amely elválaszt minket egymástól” – fogalmazott a színész.

A legjobb külföldi film Iránból Az ügyfél, rendezője, Asghar Farhadi már korábban bejelentette, hogy az amerikai elnök bevándorlásellenes intézkedései ellen tiltakozásul bojkottálja a gálát. Távollétében a nevében egy iráni származású amerikai űrhajós vette át a szobrot, és ő olvasta fel a rendező üzenetét is.

„Félelmet kelt, ha úgy osztják fel a világot, hogy mi és a mi ellenségeink. Ez csak igazságtalanságot, agressziót és háborút szül. Ezek a háborúk akadályozzák a demokráciát és az emberi jogokat azokban az országokban, amelyek maguk is agresszió áldozatai. A filmkészítők a kamerájukkal tudják megmutatni az emberséget, és leküzdeni a különféle nemzetek és vallások körül felépült sztereotípiákat, és ez együttérzést kelthet köztünk és a többiek között” – üzente Farhadi.

A legjobban várt

Az est magyar szemmel leginkább várt kategóriája a legjobb élőszereplős rövidfilmjeié volt. Deák Kristóf Mindenki című huszonöt percese egy gyerekkórus életén keresztül mutatja be az összefogást. A rendező a díjátadó után a magyar filmek egyre gyarapodó nemzetközi sikereit méltatta.

„A tavalyi győztes, a Saul fia egyszerűen lenyűgözött, amikor moziban láttam. Egy hatalmas és nagyon fontos filmnek tartom, és az ő nyomdokaikban lépkedni, ez egy nagyon megtisztelő érzés most ezzel a filmmel. A Mindenki egy teljesen más jellegű film, talán egy kicsit könnyebben rászánja magát a kedves néző, hogy megnézze, mert egy kicsit könnyedebb a téma. De azért remélem, hogy a fontos üzenet, melyet hordoz, a legtöbb néző számára lejön, és nem csak a külső csomagolást fogják látni belőle” – fogalmazott a filmrendező.

A gála végén került sor az úgynevezett „négy nagy” díj kiosztására, a legjobb rendezés, a legjobb színészek és a legjobb film kategóriájában. A legjobb rendezés Oscarja Damien Chazelle-hez került a Kaliforniai álomért, a legjobb színész Casey Affleck a Régi városért, a legjobb színésznő pedig a nagy esélyesnek tartott Emma Stone szintén a Kaliforniai álomért.

A díjkiosztó legkínosabb pillanata pedig csak ezután következett, a legjobb film címét rejtő boríték kinyitása után Warren Beatty először a Kaliforniai álom címét mondta ki, majd egyszer csak előlépett a film producere…

„Nem, nem ez egy tévedés. Holdfény, ti nyertétek a legjobb filmet. Ez nem vicc, a Holdfény a legjobb film. A Holdfény a legjobb film” – a díjat pedig végül a Kaliforniai álom producere adta át a valódi nyerteseknek.

A zenés-táncos Kaliforniai álom így is a legsikeresebb film lett, tizennégy jelöléséből hat szobrot vihetett haza, a társadalmi és identitásbeli kérdéseket boncolgató Holdfény nyolcból hármat váltott díjra.

A probléma univerzális

Idén negyedik alkalommal követhették az Oscar-gálát az egyik budapesti romkocsmában. A szervezők szerint komoly rajongótábora van az eseménynek Magyarországon, ami csak részben köszönhető a magyar jelölteknek. „Szerintem mindenkinek jó fíling lehet, hogy látja a kedvenc színészét, rendezőjét, szereplőjét bevonulni a vörös szőnyegen, és hogyha ebben az évben látott tőle egy filmet, mely őt megfogta, a kedvencévé vált, azt itt viszontláthatja” – mondta Besnyő Dániel, a Budapest Secret Cinema alapítója.

A filmekben elérhetetlennek tűnő sztárok ezen az estén megmutatják az emberi arcukat. „Ilyenkor látjuk azokat az embereket, akik úgymond a mi meséinkben vannak, a felnőttek meséiben, és látjuk, hogy ők is emberek és ők is együtt ünnepelnek. Valószínű, hogy ez fog meg minket ebben az egészben, hogy ők is úgy együtt vannak. Igazából ez érdekes számunkra” – vélekedett Segő Sára Boglárka.

A Saul fia tavalyi sikere után idén Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjének szurkolhattak a magyarok. A Hír TV által megkérdezett filmes portál rovatvezetője szerint csak a környezet tipikusan magyar, a probléma, melyet feldolgoz, viszont univerzális. „Azt gondolom, hogy ezek csak annyira mikromomentumok, hogy valójában a film értékéhez csak egy különlegességet adnak hozzá, valójában maga a téma sokkal általánosabb. Itt is az az univerzalitás jelenik meg. Bárki tudja értelmezni ezt, bárhol is él a világon” – fogalmazott a film kapcsán Wehli-Nardai Dorina, a Filmtekercs.hu szerkesztő-rovatvezetője.

Az Oscar-díjas film sminkese szerint komolyan kell venni a magyar alkotókat. „Magyarként ilyen álmokat szőni nagy bátorság lett volna, viszont azt gondolom, hogy itt az ideje egy kicsit komolyabban venni a magyar filmgyártást” – mondta Néma Orsolya.

Utoljára 35 évvel ezelőtt volt arra példa, hogy két egymást követő évben magyar film Oscar-díjat nyerjen. Akkor a Légy című animációs film 1981-es győzelme után Szabó István Mephisto című filmje hozta el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést.

Élő kapcsolás reggel 6 órakor:

Tudatos munka vezetett az Oscar-díjig, mondta a Mindenki című kisfilm operatőre a Hír TV Reggeli járat című műsorában, hozzátéve: sokat jelentett az alkotóknak, hogy a filmet a hazai közönség is szerette. Maly Róbert szerint az Oscar-díj abban is segíti őket, hogy tovább tudjanak együtt dolgozni. „Igazából nem fogtam még fel annyira most sem, és nem tudom, hány nap kell még, hogy ezt felfogjam. Azt hiszem, a munka minősége, amit letettünk az asztalra, nem változik azzal, hogy egy díjat kapott. Nagyon fontos nekünk ez a díj, nagyon fontos, hogy még tudjunk dolgozni, és ebben nekünk ez nagyon nagy segítség” – fogalmazott Maly Róbert.

Ahogy tavaly, idén is a Facebookon gratulált a miniszterelnök a film alkotóinak az Oscar-díjhoz. Orbán Viktor elismerését fejezte ki, amiért két éven belül másodszor sikerült magyar alkotással nyerni az egyik legrangosabb filmes gálán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!